Otthon / Egyéb / A nyár veszélyei

A nyár veszélyei

Sok gyermek szenved balesetet a nyári szünidő ideje alatt. Ekkor indul be a turista és a bicikliszezon. A gyerekekre számos veszély leselkedik, bűncselekmény áldozatává is válhatnak, de ez természetesen egy kis odafigyeléssel elkerülhető. Mindenkinek ismerős a látvány, amikor csellengő, unatkozó gyermeket lát egy lakáskulccsal a nyakában. Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amelyek a biztonságuk érdekében hasznosak lehetnek:

Fürdőzés és strandlopások:

Az egyik legveszélyesebb veszélyforrás a nyílt és strand vizekben történő fürdőzés, hiszen a legtöbb esetben drámaian végződnek az efféle balesetek. A gyermekeknek el kell magyarázni, hogy hol szabad fürdeni, és melyik az a hely, ahol nem szabad belemenni a vízbe. Fontos azt is elmondanunk nekik, hogy miképpen kerülhetők el a veszélyek a vízben. Lehetőleg kijelölt helyen, szakszemélyzet által biztosított vízben szabad eltölteni az időt felnőtt felügyelete mellett. Nagyon fontos, hogy alkohol befolyásoltsága alatt, éhgyomorral vízbe menni minden körülmények között TILOS! Különösebben a bányatavakban történik a legtöbb vízi-baleset, mert általában ezek a tavak hirtelen változó vízmélységűek és hőmérsékletűek. Ezekben a tavakban nagyon körültekintőnek kell lenni, gyermeket a vízbe csakis felügyelettel szabad beleengedni, és csak olyan helyen, ahol van strandolásra kijelölt hely. Ne engedjék, hogy a gyermekek a víz alá nyomják, dobálják egymást, felhevült testtel a vízbe ugrást csekély mélységű mederben! Értékeket, pénzt, telefont ne vigyenek magukkal, ha van rá lehetőség, adják le az értékmegőrzőbe!

Kerékpárlopások:

A jó idő és a nyár beköszöntével előkerülnek a kerékpárok. Sok gyermek használja közlekedési eszközként, ezért ügyelni kell arra, hogy a bicajokon megfelelő zár legyen, a zárat megfelelő módon (villanyoszlophoz, fához stb.. rögzítsék.)

Veszélyek az utcán:

A szünidő alatt a gyermekek birtokukba veszik a házat, az ahhoz tartozó épületeket, illetve eljárnak a játszóterekre. Fontos azt ellenőrizni, hogy ezek biztonságosak -e, és hogy a gyermeket semmilyen baleset nem érheti. A játszóterek nagyon sok veszélyt rejtenek, ahol több ezer baleset történik évente. Ha nem is súlyosak, de megkeserítheti a gyermek napjait, a család nyugalmát. Forgalomba semmilyen esetben sem engedhetjük a gyermekeket! El kell nekik magyarázni a veszélyforrásokat, amik őket érhetik, ha ott közlekednek.

Az idősebb korosztályra is leselkednek különböző veszélyek, amelyek váratlanul érhetik a fiatalt és a családot is. Nyáron a fiatalok szabadabbak, különösen nincs megkötve a kezük, ezért eljárnak szórakozni. Egy kiadós buli közben az alkoholmérgezéstől kezdve, a drog használatig számos olyan dolog történhet, amely veszélybe sodorhatja a gyermeke életét. A felelőtlenül történő ittas vezetéstől pedig szigorúan tiltani kell a fiatalt, azt is el kell mondani nekik, hogy ittas ember mellé semmilyen körülmények között ne üljön be!

Ne feledjétek, szeptemberben iskola, visszavárnak benneteket az osztálytársaitok és a tanáraitok!

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Majdnem 14 millió forint bukkant fel Orbán Viktor és felesége számláján

Az elmúlt években nem volt megtakarítása Orbánnak. Meglepetést tartogatott Orbán Viktor miniszterelnök 2022-es vagyonnyilatkozata: a november …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: