Otthon / Kultúra és Tudomány / A rákos elhalálozások majdnem fele a cigaretta számlájára írható
Dohányzás (MTI Fotó: Kollányi Péter )
Dohányzás (MTI Fotó: Kollányi Péter )

A rákos elhalálozások majdnem fele a cigaretta számlájára írható

Amerikai kutatók szerint a cigaretta számlájára írható 12 daganatos betegség okozta elhalálozások majdnem fele 2011-ben

A JAMA Internal Medicine amerikai belgyógyászati szaklapban közzétett tanulmány szerzői 346 ezer halálozást vizsgáltak, a halálesetekért a rák 12 fajtája volt felelős. Kimutatták, hogy ennek csaknem felét, 48,5 százalékot a cigarettázás okozta.

A cigarettához köthető halálozások aránya a tüdő-, hörgő- és légcsőrákosoknál volt a legnagyobb (74,9 százalék, 129 ezer 799 eset). A gégerákosoknál 1,7 százalék (2856 eset) volt ide sorolható.

A szájüregi, nyelőcső- és húgyhólyagrákban elhunytak mintegy felénél játszott szerepet a cigaretta – állapították meg az Amerikai Rákkutatási Társaság tudósai. “Annak ellenére, hogy ötven éve csökken a dohányzók aránya, a többféle daganatos betegség okozta halálozások nagy száma írható még mindig a cigaretta számlájára” – írták a tanulmányban.

A kutatók jelezték tanulmányuk korlátait is: csak a cigarettázást vizsgálták, a dohányzás egyéb módjait – többek közt a szivarozást vagy a pipázást – nem. A résztvevők csoportjait nem jellemezte bőrszín szerinti sokszínűség, iskolázottságuk is magasabb volt az amerikai átlagnál, és ez kizárt sok olyan csoportot, ahol magas a dohányzók aránya.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: