Otthon / Kultúra és Tudomány / Víz, kávé, alkohol: ennyi a halálos adag

Víz, kávé, alkohol: ennyi a halálos adag

Egy táblázatból kiderül, hogy az állatkísérletek eredményeit emberre átszámítva, mennyi víz, kávé és alkohol járhat az emberek felénél végzetes következményekkel.

Az alábbi, egyszerű grafikon azt a mennyiséget mutatja be, amelyik már jó eséllyel halálos adagot jelent – írja a hvg.hu.
Az LD50 a “median lethal dose” rövidítése, egy statisztikai és egészségügyi középértéket jelent. A medián a statisztikában azt fejezi ki, hogy egy bizonyos érték, a medián a sokaságon belül “pont középen” van, azaz a sokaság fele ennél nagyobb értéket mutat, a másik fele meg ennél kisebbet. A “lethal dose” a halálos dózisnak felel meg, vagyis az LD50-es érték azt a mennyiséget jelenti, amikor egy bizonyos anyag egy csoport, populáció tagjainak felénél halált okoz.

Átlagemberrel, azaz 75 kilós személlyel számoltak a táblázat elkészítői, és az egyszerre elfogyasztott italok hatását mérték. (A Wikipedia szerint az LD50-et 24 órán belüli fogyasztásnál számolják ki, és többnyire mg/kg mértékegységben adják meg, azaz a vizsgált anyag hány milligrammja okozza 1 kg élősúlyú kísérleti állat felének pusztulását.)

A grafikon szerint egy 75 kilós embernél az LD50-es érték víz esetében hat liter. Ha megiszunk 118 kávét, amely 240 milliliteres, akkor is elérjük a végzetes középértéket. Kérdés, hogy ki iszik majdnem negyedliteres kávékat egymás után, ám a táblázat egy jobban elképzelhető adatot is közöl: 175 adag eszpresszó elfogyasztása jelenti eszerint a LD50-es értéket.

Tizenhárom adag alkohol is hasonló hatású a táblázat szerint, ha egy adag 4,5 centnek felel meg, azaz majdnem egy “felesnek”. Itt 40 százalékos, azaz töménynek minősíthető alkoholról van szó. Ez azonban nyilvánvalóan csak “rutintalan” ivóknál és éhgyomorra ivott alkoholnál fordul elő, mert a német Wikipedia adatai szerint az LD50-es érték dupláját is kimutatták már, az alkoholhoz ugyanis a szervezet képes hozzászoktatni magát.

A mostani táblázat is figyelmeztet arra, hogy ezek az LD50-es értékek a fizikai és az egészségi állapottól is függhetnek.

hazipatika.com

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: