Otthon / Barcsi hírek / betöltetlen háziorvosi praxisok Somogyban

betöltetlen háziorvosi praxisok Somogyban

Országosan 203 körzeti orvosi állás betöltetlen, ebből Somogyban hat: Barcs, Lakócsa, Berzence, Ságvár, Nagyatád és Somogyfajsz településeken. A fiatal orvosok nem kapkodnak a körzetekért, mert nincs különösen nagy rangja a háziorvosi munkának. A megoldás sürgetőbb, mint gondolnánk.

Kuczkó Mária kaposvári háziorvos az alapellátási törvény módosító indítványát üdvözölte és örül neki – Remek ötlet! – kommentálta. A módosítás szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) finanszírozható lesz a praxisjog vásárlása – mindezt  a betegek ellátásáért járó összegből. A kormányzat szeretné, ha vonzóbb lenne a fiatal doktorok számára a háziorvosi munka: ne kelljen nagy vagyonra szert tenniük azért, ha háziorvosi praxist akarnak vásárolni.

Van olyan körzet, ahol már tíz éve nem találtak háziorvost, mint például egy barcsi körzetben. A betöltött hazai praxisok harmadában nyugdíj közeli vagy már nyugdíjas orvos dolgozik, ami veszélyes, mert a kiöregedéssel hiányszakmává fog válni a háziorvosi hivatás. Sokuk már abbahagyná a praxisukat, de nincs rá lehetőségük, mert nem tudják kinek eladni, visszavonulni meg nem akarnak, mert felelősséget éreznek az ellátottakért.

Egy orvos van, hogy több körzetet is ellát, mert nincs állandó orvos. A sonline.hu információja szerint egy orvos körülbelül 1500- 1600 főt tud ellátni kellő hatékonysággal, de ennek ellenére 2500-300 páciensért felel.

– Sajnos nincs rangja a háziorvosi munkának a szakmában – állította Kuczkó Mária –, így a fiatalok sem törik magukat a körzetekért. Somogyban Kaposváron, a nagyobb városokban, illetve a Balatonnál könnyen el lehet adni egy praxist, másutt, főként a kisebb településeken viszont szinte lehetetlenség.

Egy vidéki orvos elmondása szerint a fiatal orvosok közül manapság ma már csak néhányan, családi múlttal a hátuk mögött választják csak a háziorvosi munkát.

– Itt nincs munkaidő, a rendelés után indul az ember a fekvőbetegekhez, ráadásul este és éjszaka is bármikor hívhatják – jegyezte meg. – Ráadásul nagy a terhelés, a betegellátás mellett hozzánk tartozik a szűrés és a gondozás, s rengeteg az olyan adminisztráció, amivel egy kórházi orvosnak nem kell bajlódnia. Könnyebb lenne, ha elegendő személyzet állna rendelkezésre, ám a keretből csak akkor futja két nővérre vagy asszisztensre, ha minimálbéren foglalkoztatnánk őket.

– A rendelők felszereltsége is szegényesebb, mint egy kórházi orvosé – tette hozzá Kuczkó Mária –, így sokkal nagyobb a felelősség az egyes döntéseknél, főként azokon a településeken, melyek távol vannak az ambulanciáktól.

Mindezekkel párosul, hogy egy kezdő háziorvosnak nem ritkán tízmilliós kiadás egy saját körzet megvétele, erre pedig keveseknek van lehetőségük. Pályakezdőknek csak családi támogatással vagy eladósodással lehetséges, egy kezdő orvosi fizetésből ugyanis lehetetlenség kigazdálkodni egy körzet árát.

– És az sem biztos, hogy valaha normálisan megtérül a befektetés – mondta a somogyi település háziorvosa. – Elmúlt már az az időszak, amikor a falusi orvos nem vett húst, tojást, zöldséget, gyümölcsöt, mert odahordták a betegek, s emellett még boríték is akadt: rengeteg a szegény ember, aki nemhogy az orvosnak nem tud adni, de sokszor a felírt gyógyszert sem tudja kiváltani…

 

Sonline.hu nyomán

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: