Otthon / Barcsi hírek / Videomentés Barcson tízmillióért – a polgármester szerint jó üzlet

Videomentés Barcson tízmillióért – a polgármester szerint jó üzlet

A sonline.hu ma megjelent cikkében azt írja, hogy a tizenegy fős barcsi képviselő-testületből nyolc képviselő megszavazta, hogy bruttó 10,09 millió forintért végezheti el a videokazetták digitalizálását – a megyei kormány hivatalhoz köthető Lokátor Hírműhely Kft. A nettó 7,95 milliós megbízásból a cég 5,5 millió forintot szán munkadíjra, ami szakemberek szerint erősen túlzó, túlárazott.

„(…) bízzuk meg a digitalizálási feladatokkal a Híd Tv-t és Aqua Rádiót üzemeltető Lokátor Hírműhely Kft-t. Javaslom, hogy 2015. évben (…) 7950 ezer forint + Áfa megbizási díjért az 1993. év végéig készült felvételek számítógépes merevlemezre történő rögzítésével és teljes katalogizálásával bízzuk meg a Kft-t” – olvasható Karvalics Ottó barcsi polgármester előterjesztésében, melyet aztán a június 18-i közgyűlésen jelen lévő tizenegy képviselőből nyolcan megszavaztak. – írja a sonline.hu

A cikkből kiderül, hogy a megbízási összegből nettó 1,6 millió forintba kerül az ehhez szükséges technikai eszközök beszerzése.

egy hálózati háttértároló eszközei és rendszerbe illesztése –, a kft. árajánlatában nem szerepelnek a beszereléssel kapcsolatos költségek, viszont hardverfejlesztése nettó 400 ezer, a beíró berendezések bérlésére-felújítására 450 ezer forintot számoltak. Vagyis a 7,95 millió forint nagyjából kétharmadát, 5,5 milliót a humán költségek teszik ki. Nem tudni, hogy a hordozókon hány órányi felvétel szerepel, de ha kazettánként átlagosan három órával számolunk, ez valamivel több mint 15 ezer forintos óradíjat jelent.

Megkérdezett szakember szerint egy órányi VHS- felvétel digitalizálása kétezer forintba kerül, ennek ellenére a barcsi digitalizálást pedig hat és félszereséért végzik el. Az indok az, hogy ebben benne van a katalogizálás is – ezért ennyi az ára. Ez alapján kutathatóvá – kereshetővé – felhasználhatóvá válik az anyag.

Karvalics Ottó szerint kifejezetten jó üzletet kötött a város, mert ő 20-30 ezer forintos óradíjjal is találkozott. Szakemberek szerint a digitalizálás csak a költségek harmada, a nagyobb részt a katalogizálás és a visszakereshetővé tétel teszi ki. Az óradíj azonban így is csak hatezer forint lenne, ami még mindig két és félszerese a nekünk mondott piaci árnak. A polgármester szerint reális az összeg, hiszen a videók nagyon rossz állapotban vannak és rengeteg mellékes feladattal jár a videók megmentése.

Kraft Róbert, a megyei önkormányzat sajtóreferense feleségének a cége, s a digitalizálást pályáztatás nélkül nyerte el. Karvalics ezt azzal magyarázta, hogy ők üzemeltetik a barcsi rádiót és tévét, megvan a helyismeretük, s így meg tudják keresni az érintetteket.

– Arra is figyeltünk, amikor mellettük döntöttünk, mivel helyben maradnak, felelősségre lehet vonni őket a későbbiek során, ha esetlegesen valamiféle probléma adódik a felhasználhatósággal. Egy külsős cég esetében, még ha olcsóbban is dolgozna, nem lenne ilyen lehetőségünk.

Ander Balázs országgyűlési képviselő szerint ez az összeg ezért a munkáért nagyon sok, főleg úgy, hogy a város rossz anyagi helyzetben van és az is kifogásolható, hogy  munkát Fidesz-közeli személyek nyerték el.

Sonline.hu nyomán – korrigálva

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: