Otthon / Dél-somogyi hírek / Közmunkással építtette a házát a polgármester?

Közmunkással építtette a házát a polgármester?

Közhasznú munkásként a polgármester és családtagjai házánál kellett dolgoznia – állítja egy dél-somogyi férfi, aki a falusi közmunkások kiszolgáltatottságára szeretné felhívni a figyelmet. – írja a sonline.hu

A férfi azt állítja, hogy gyakoriak a faluban a visszaélések a közmunkában, de a szociális tűzifa kiosztással is problémák akadnak, hiszen volt olyan, amikor 2 köbmétert írtak alá, de csak egyet kaptak a rászorulók.

A férfi sem a nevét, sem a lakhelyét nem árulja el, mert fél. Ennek ellenére úgy gondolja, kénytelen volt ezt jeleznie, mert felháborítónak tartja.

Már nem vagyok közmunkás, de amikor az voltam, a polgármester házánál, sőt a családtagja házánál kellett dolgoznom segédmunkásként. A szociális tűzifánál is nyilvánvalóak voltak a visszaélések. Az igénylők rendszeresen csak egy köbméter tűzifát kaptak, holott két köbmétert kellett aláírniuk, abból a mennyiségből valaki eltett magának – mondta el lapunknak a dél-somogyi férfi.

A sonline.hu által megkérdezett polgármesterek szerint a szociális tűzifa program jól működik a megyében, de az is elmondható, hogy általában azok követelik a leghangosabban, akik alkoholra és cigarettára költik el a pénzüket. Sokan közülük kikerültek a közmunkaprogramból.

– Alapból két köbmétert kell adnunk minden rászoruló családnak, de sajnos előfordul, hogy egy önkormányzat nem kapja meg az igényelt szociális tűzifa mennyiséget, csak mondjuk a felét. Ha 100 köbméter helyett érkezik 52, azt hogyan osszuk el igazságosan? El tudom képzelni, hogy valamelyik faluban valakinek két köbméter járna, de csak egy jut… – mondta Kövér István, Nagyszakácsi polgármestere. – Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy polgármester kollégáim visszaélnének a szociális tűzifával, mert mindent adminisztrálni kell, aláírni, senki sem tenné meg szerintem, hogy trükközzön. Egy polgármesternek mindig arra kell törekednie, hogy ne legyen támadható. Nálunk a közmunkások a lakosságnak is lekaszálhatják a füvet, és ha éppen az én területemen kaszálnak, én vagyok az első, aki azonnal befizeti az erről szóló csekket…

– Nem kolléga az, aki ilyet tesz – mondta felháborodottan Kozma László, Vízvár polgármestere. – Egy polgármesternek az a feladata, hogy minél többet tudjon foglalkoztatni a közmunkások közül akkor is, ha „fentről” egyre nehezebb feltételrendszert szabnak meg. Néha már úgy érzem magam, mintha nem is a település, hanem egy vállalat foglalkoztatásért felelős vezetője lennék. Mégis egy polgármesternek az a kötelessége, hogy értékteremtő munkát biztosítson a közmunkásoknak. Mi három programban negyvenkettőt foglalkoztatunk, kertészkednek, árkot burkolnak, térkövet gyártanak és raknak le. Mi polgármesterek nem vagyunk egyformák, de mind a 246 somogyi településnek ugyanaz a problémája. Elfogadhatatlan, hogy egy polgármester a saját házát építtesse a közmunkásaival.

– Kizártnak tartom, hogy ilyen megtörténjen – mondta határozottanTörök Sándor, Hajmás polgármestere. – Kételkedem benne, hogy valós ez a panasz, de szégyennek tartanám, ha mégis bebizonyosodna, hogy ilyen jelenség létezik Somogyban. Nem hiszem, hogy hasonló eset feltűnés nélkül megeshet, mert ott van ilyenkor egy falu képviselő-testülete, vagy a jegyző, ők nem látják, hogy mi történik? Ha nem, akkor nagyon rosszul végzik a dolgukat. Nem könnyű, hogy visszaéljenek a szociális tűzifával, mert a kérelmeket a képviselő-testület bírálja el, és a belügyminisztérium felé el kell számolnunk mindennel. A program beváltotta a hozzá fűzött reményeket, bár még háromszor annyi tűzifát is szét tudnánk osztani, mint amennyit kapunk, mert annyi a rászoruló.

Legutóbb Baranyában tört ki botrány, akkor egy pécsi önkormányzati képviselőt vádoltak meg azzal, hogy közmunkásokkal újítatta fel az albérletét. A munkások festettek és kőműves munkákat végeztek a képviselő új lakásában, az esetről az RTL Klub híradója számolt be. Fodor Ibolya azonban tagadta, hogy közmunkásokkal dolgoztatott volna. – írja a sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: