Otthon / Ország-Világ / Jövő májustól jöhetnek az egységes cigarettadobozok

Jövő májustól jöhetnek az egységes cigarettadobozok

Jövő év május 20-án léphet hatályba az a rendelkezés, amely egységes csomagolást ír elő a dohánytermékek számára – derül ki a kormány honlapján megjelent rendelet-módosítási tervezetből.

A cigarettán, a fogyasztási dohányon és a vízipipadohányon kombinált egészségvédő figyelmeztetést kell feltüntetni, ennek mérete a cigarettás dobozon 44×55 milliméter, és márkanév valamint logó nem helyezhető el fölé – derül ki a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről szóló rendelet módosítási tervezete.

Jelenleg a cigarettás doboz egyik oldalán a felület 30, míg a másik oldalán 40 százalékát kell elfoglalnia a figyelmeztetésnek.

A tervezet egyéb kötöttségeket is tartalmaz az egészségvédő figyelmeztetésekre: ezeket úgy kell elhelyezni, hogy a csomag felbontásakor a kombinált figyelmeztetések egyetlen szöveges vagy vizuális eleme se csorbuljon.

A módosítás 2016. május 20-án lép hatályba. A korábbi  rendelkezésekkel összhangban gyártott és címkézett dohánytermékek még 2017. május 20-ig forgalomba hozhatók.

A tervezet tiltja a jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalomba hozatalát. Viszont a mentol ízesítésű dohányt tartalmazó cigaretta és a mentol ízesítésű cigarettadohány 2020. május 20-ig forgalmazható.

Hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: