Otthon / Kultúra és Tudomány / A melegben itatással segíthetjük a települések vadon élő állatvilágát

A melegben itatással segíthetjük a települések vadon élő állatvilágát

A jövő hét közepéig tartó kánikula nemcsak az emberek, de a települések vadon élő állatvilága: az emlősök, a madarak, a hüllők, a kétéltűek és a rovarok számára is nehéz időszak.

A térkővel, aszfalttal burkolt településrészeken nagy területek maradnak olyan szabad vízfelület nélkül, ahol az állatok szomjukat olthatnák, fürdéssel felfrissülhetnének. A hőség különösen a fészket már elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, mert még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit.

Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban lehetőleg minél több helyen, ott is, ahol eddig nem tették – kertekben, tornácokon, ablakpárkányokon, erkélyeken, parkokban -, itassák az állatokat – írja közleményében az egyesület.

Balkáni fakopáncs itatón. (Fotó: Orbán Zoltán)
Balkáni fakopáncs itatón. (Fotó: Orbán Zoltán)

Az itatás a lakosság körében nagyon népszerű Madárbarát kert program legegyszerűbb védelmi eszköze madarak és más állatcsoportok életesélyeinek javítására. A legjobb madáritató a körülbelül két férfiarasznyi (40-50 cm) átmérőjű és 4-5 cm mély (az ennél mélyebb már veszélyes a madarakra!), a háztartások többségében amúgy is megtalálható vagy könnyen és olcsó beszerezhető műanyag virágalátét. Ezt pillanatok alatt ki tudjuk helyezni és fel tudjuk tölteni, mérete pedig azt is lehetővé teszi, hogy az ivás mellett még a nagyobb termetű madarak is fürdeni tudjanak benne. A nyári hőségben ugyanis nemcsak az ivás, hanem a fürdés is létfontosságú, mert így gyorsan le tudják hűteni magukat, illetve így tudják kordában tartani a külső élősködőket.

Települési környezetben gyakori természetvédelmi probléma – a madarak mellett a denevérekre és a gyíkokra is – a szabadon kóborló házi macskák veszélye. Ilyen helyeken is lehet biztonságos madáritatót létesíteni. A trükk, hogy az itatót magasra: tuskóra, rönkre, székre, kis asztalra, ablakpárkányra tegyük ki. További védelem a macskákkal szemben, ha az itató legalább néhány méteres körzetében rövidre nyírt a fű, ahol nem tudnak elrejtőzni ezek a kisragadozók.

Fali gyík farakásitatón. (Fotó: Orbán Zoltán)
Fali gyík farakásitatón. (Fotó: Orbán Zoltán)

Olyan megfontolásból, hogy az állatok az új itatóhelyeken is minél előbb megtalálják a vizet, az itatót legalább eleinte érdemes minél nyíltabban elhelyezni. A madaraknak nem a víz illata, hanem a csillogása az a kulcsinger, aminek alapján megtalálják az ivó- és fürdőhelyet.

Ott, ahol a madarak macskák elleni megoltalmazását szem előtt tartva magasan itatunk, éjszakára – amikor a madarak nem mozognak, nem veszélyeztetettek – érdemes a talajra tenni az itatót, hogy a településeken is gyakori védett sünök, levelibékák és zöld varangyok is inni tudjanak.

engelice és csicsörke itatótálcán. (Fotó: Orbán Zoltán)
Tengelice és csicsörke itatótálcán. (Fotó: Orbán Zoltán)

A kánikulával párhuzamosan zajlik a madarak költési időszaka. Ilyenkor gyakran találkozhatunk már kitollasodott, de még nem teljesen röpképes fiókákkal. Ezeket többnyire nem kell “megmenteni”, mert a szüleik a fészken kívül is etetik őket. Ha azonban a nagy melegben bágyadt, lihegő, bizonytalan mozgású, menekülni képtelen madarat találunk, akkor nagy valószínűséggel kiszáradt, hőgutát szenvedett fiókával van dolgunk. Az ilyen madarat vízbe mártott ujjunkról a csőrébe cseppentett vízzel itassuk meg, majd tegyük egy bokor árnyékába, ha tud ülni, lehetőleg egy ágra!

Végül, de nem utolsósorban fontos megjegyezni, hogy az itatással nem csak a körülöttünk élő állatokat segítjük, mert ha az itatót az ablak közelébe tesszük, akkor fantasztikus megfigyelési élményekben is részünk lesz!

hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: