Otthon / Kultúra és Tudomány / Igyunk színesen: hogyan pótoljuk a folyadékot?

Igyunk színesen: hogyan pótoljuk a folyadékot?

A változatosság serkentőleg hat az italfogyasztásra, így segíti, hogy egyetlen nap se múljon el az ajánlatos mennyiségű folyadék bevitele nélkül.

Az egészséges táplálkozás nem csak kiegyensúlyozott étrendből áll: elegendő mennyiségű folyadék elfogyasztása ugyanolyan fontos részét képezi. Az egészséges felnőttek napi folyadékszükséglete 2-2,5 liter víz, de kánikulában, erős fizikai megterhelés mellett vagy betegségben ez a mennyiség jelentősen, közel a duplájára is növekedhet.

A jó minőségű ásványvíz és csapvíz víz kiváló szomjoltó, és semleges íze miatt ez sokak elsődleges választása, ha folyadékpótlásról van szó. Vannak azonban, akiknek csak vízzel – az egyhangúság miatt – nehéz lenne tartani a napi kvótát. Jó hír számukra, hogy remek vízforrások azok az alkoholmentes italfélék is, amelyek több mint 85%-a víz: elsősorban a gyümölcslevek, üdítőitalok, teák és gyümölcsteák és tejes italok.

Ezt az elvet a kutatások is igazolják: sportolók folyadékbevitelének vizsgálata során kimutatták, hogy amikor több, különféle ital állt rendelkezésre, a sportolók akár 50%-kal több folyadékot ittak, mint amikor csak vizet biztosítottak számukra.

Magyarán, ha változatossá tesszük italfogyasztásunkat, akkor könnyebben be tudjuk tartani, hogy a szakmai szervezetek által javasolt mennyiséget igyuk meg naponta – a sokszínűség mellett érvel például az Európai Hidratációs Intézet (European Hydration Institute – EHI) is. Lássuk, a víz mellett milyen italfajtákkal biztosíthatjuk még szervezetünk megfelelő hidratáltságát.

Gyümölcslevek

A gyümölcslevek kizárólag gyümölcsöt tartalmaznak, színük, illatuk, ízük az előállításukhoz felhasznált gyümölcsre jellemző, és nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Gyümölcs- és a hasonló elven készült zöldséglevek fogyasztása a teljes tápanyagszükségletünk biztosítása szempontjából is kedvező, mivel az ilyen italok a gyümölcsből származó vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmazzák.

Gyümölcsnektárok és gyümölcsitalok

Az ilyen típusú italok abban különböznek a gyümölcslevektől, hogy gyümölcsön kívül víz és cukor hozzáadásával készülnek. A gyümölcsnektárok gyümölcslétartalma a gyümölcs fajtájától függ, és előírás határozza meg ennek kötelező mennyiségét, amely 25-50% között változik.

A szénsavmentes gyümölcsitalok szintén különböző mennyiségű gyümölcslevet, vizet, cukrot és ízesítő anyagokat tartalmaznak, gyümölcslétartalmuk kevesebb 25%-nál, de legalább 12%.

Szénsavas üdítőitalok

A változatosság értelmében az üdítőket is napirenden tarthatjuk. A szénsavas üdítőitalok olyan alkoholmentes termékek, amelyek 12%-nál kevesebb gyümölcslevet, valamint vizet, cukrot vagy édesítőszert, illetve ízesítő anyagot tartalmaznak. Ebbe a körbe tartoznak azok az italok is, amelyeket kizárólag aromával ízesítenek. Szinte valamennyi típusnak létezik energiamentes, édesítőszerrel készült változata is; ezeket a cukorbetegséggel élők és a kalóriákat valamilyen egyéb okból számolni kényszerülők is bátran fogyaszthatják.

Teák

A teák, különösen az antioxidánsokban gazdag zöld tea, valamint a gyümölcs- és gyógynövényteák nagyon előnyös módját kínálják a folyadékpótlásnak. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk őket, és külön ízesítés nélkül remek, kalóriamentes alternatívái a tiszta víznek. De egyes típusaihoz adhatunk citromot, és akár édesíthetjük is őket egészségi állapotunknak megfelelő szerrel – mézzel, cukorpótlóval vagy édesítőszerrel, esetleg kevés cukorral.

Tej és tej alapú italok

A kutatások többsége szerint a tejfogyasztás egészséges, a tejtermékek a kiegyensúlyozott étrend fontos elemét képezik. Csak azok nem fogyaszthatják őket, akik allergiásak a tejfehérjére vagy érzékenyek a tejcukorra – a többiek számára esszenciális tápanyagok (kalcium, kálium, foszfor, fehérjék) forrását jelentik.

A gyümölcsökből készült tejturmix a gyümölcsök révén egyéb fontos tápanyagokkal gazdagítja étrendünket, és választhatunk joghurt- és kefir alapú italokat is, amelyek pedig igen hasznosak lehetnek a bélflóra egészségének megóvásában.

hazipatika.com

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: