Otthon / Kultúra és Tudomány / A legújabb trükk: így próbálnak bejutni a lakásodba a csalók

A legújabb trükk: így próbálnak bejutni a lakásodba a csalók

Hiába hallani egyre gyakrabban, hogyan fosztják ki az embereket saját otthonukban, mégis bedőlünk az újabb és újabb trükköknek. Ezúttal a Főgáz figyelmeztet, az utóbbi időben ugyanis többször próbálkoztak a csalók a gázszolgáltatók nevével bejutni a fogyasztók lakásaiba.

A szélhámosok ez alkalommal a gázszolgáltatók nevével visszaélve próbáltak bejutni a fogyasztók lakásaiba, ekkor a gázmérő leolvasására vagy műszaki vizsgálatra hivatkoztak – figyelmeztetett a Főgáz. A lakásba bejutva, a tulajdonos figyelmét elterelve pedig már könnyűszerrel juthatnak készpénzhez vagy értéktárgyakhoz a trükkös tolvajok.

A táraság emlékeztet: az elmúlt hónapokban a lakossági földgázpiacon több lépcsőben három nagy egyetemes szolgáltató is visszaadta szolgáltatási engedélyét, ezért a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatal további 1,3 millió ügyfél ellátására jelölte ki a társaságot. A fogyasztók átvételével kapcsolatban azonban hangsúlyozták, a Főgáz nem végez rendkívüli gázmérő-leolvasást, mérőcserét, vagy bármilyen műszaki beavatkozást, az állami gáztársaság részéről ilyen megkeresésre a földgázfelhasználóknak nem kell számítaniuk. Mielőtt kimennek munkatársai a Főgáz mindig előzetesen értesíti felhasználóit.

Nem egyedi az eset

A bűnözők manapság már gyakran nem is mennek házhoz, inkább telefonon keresztül, vagy az interneten intézik a dolgokat. Főként az időseket célozzák meg azok az ismeretlen elkövetők, akik telefonon, bajba jutott unokának, vagy az ő ismerősének kiadva magukat csalnak ki esetenként több százezer forintot a segíteni akaró nagyszülőtől.

Terjed az online unokázás is, a legújabb nemzetközi trend szerint a szélhámosok a Facebookon veszik fel a kapcsolatot a gyanútlan idősekkel és csalnak ki pénzt hasonló módon a bajba jutott unokára hivatkozva. Az ilyen esetek elkerülések érdekében érdemes lehet családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, ami csak bajba kerülés esetén használható.

A Főgázon kívül más szolgáltatónál is előfordul, hogy szélhámosok alkalmazottnak kiadva magukat meglopják a fogyasztókat. Íme, 4 tipp a védekezésez:

  • 1. Ellenőrizd az igazolványát

A legtöbb esetben a szolgáltató alkalmazottai és megbízottjai külön kérés nélkül kötelesek felmutatni arcképes igazolványukat. Ennek hitelességét is érdemes ellenőrizni, a legjobb, ha addig be sem engedjük, amíg ezt nem tettük meg.

  • 2. Telefonálj

Hívjuk fel az adott szolgáltatót, és kérjünk le a kiérkező szakember adatait, azonosító szám és név alapján benne kell legyen a rendszerben. Ha már vonalban vagyunk, arra is kérdezzünk rá, valóban végeznek-e a környéken karbantartási munkálatokat.

  • 3. Ne adj készpénzt

Fontos tudni, a szerelési munkákat végző, vagy gázórát leolvasó alkalmazottaknak nincsen felhatalmazásuk arra, hogy készpénzt vegyenek át az ügyfelektől munkájuk során.

  • 4. Ne írj alá semmit

A kiérkező szakember nem jöhet ki hozzád azzal, hogy írj alá itt és most egy szerződést – ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cégek hivatalos úton intézik, szintén előzetes egyeztetés alapján.

portfolio.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: