Otthon / Manna / Legyen bátor: így készül a házi lángos
Sajttal, tejföllel Forrás: Ács Bori

Legyen bátor: így készül a házi lángos

Ha a vízpart helyett a fürdőkád és ventillátor mellett szeretnénk tökéletes strandérzéshez jutni ezen a nyáron, ez a lángos bolondbiztos receptje.

A lángos iránt támadó hirtelen és csillapíthatatlan vágy nem olyasmi, ami halasztást tűr, viszont reflexszerűen hívja elő a nyár és a meleg. Ciki csak akkor van, ha a strandra nem jutunk el, sőt, jó lángosozó sincs a közelben. Bár elsőre sokaknak elég őrült ötletnek hangzik,

nem nehéz házilag lángost készíteni. 

Nem kell hozzá különleges alapanyag vagy kütyü, csak liszt, víz és olaj. Közönség viszont nagyon is szükséges mellé, mert kis mennyiségben kár nekiállni.

  Ha nyár, akkor lángos Forrás: Ács Bori

Ha már rászánják magukat és odaállnak a forró olaj mellé, hívják át a rokonokat, barátokat és üzletfeleket, és

tegyenek úgy, mintha iszonyatos meló lett volna, pedig összesen kétszer 10 perc kell hozzá

Az ideális lángos

Milyen az ideális lángos? Kicsi vagy nagy? Vastag vagy vékony? Középen vékony és ropogós, kívül vastag és puha? Vagy a lángos teljes területén váltakoznak a vastag, puha és a vékony, ropogós részek? Ez ízlés kérdése, jobb törzshelyeken külön kérni lehet, aszerint és olyanra, ahogyan szeretjük.

Sajttal, tejföllel Forrás: Ács Bori
Sajttal, tejföllel
Forrás: Ács Bori

Otthon ezt egyszerű elérni: mikor nyújtjuk a tésztát, figyeljünk a vastagabb és vékonyabb részek ízlésünk szerinti elosztására. Egyenletesen vastag így sem lesz, ezt a lángos tésztájának egyengetése, szigorúan ujjainkkal történő nyújtogatása közben szinte lehetetlen elérni, de nem is szükséges.

Ha tökéletesen egyenletes, az már nem is lángos. 

Semmi bonyodalom

A lángos – ellentétben mindenféle tévhittel és keringő tuti csodarecepttel – egy teljesen egyszerű kenyértészta némi olajjal dúsítva. Se túldagasztani, se túlkeleszteni nem kell, csak összetételeiben olyan, mint a kenyér, elkészítésében nem: ha ugyanis túlkel, jobban megszívja magát olajjal, mikor sütjük. Az egyetlen nehézséget mindössze a tészta állaga okozza: a ragacsos tésztát nem könnyű egyenletesre lapogatni, mert minduntalan a kézhez ragad. Enyhén olajozott kézzel ez is egyszerűbb lehet.

  Elfogy, mindig elfogy Forrás: Ács Bori

Elfogy, mindig elfogy
Forrás: Ács Bori

Alapanyagok – kb. 8 darabhoz

  • fél kg liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 20 gramm élesztő
  • 3-3,5 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál só

A sütéshez:

  • 1 liter olaj

A tálaláshoz:

  • tejföl, reszelt sajt

A fokhagymás olajhoz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél dl olaj

A langyos vizet egy mély, nagy tálba öntöm, belekeverem az élesztőt és a cukrot. Hozzákeverem a lisztet és a sót, nagy fakanállal vagy a kézi mixer spirálos dagasztókarjával összedolgozom. Mikor körülbelül összeállt, az olajat is hozzáadom. Ragacsos tészta lesz, de nem baj. Egy órát hagyom kelni, majd gombócokat formázok belőle. Serpenyőn felhevítem az olajat. A gombócokból olajos kézzel lepényeket formázok és a forró olajba fektetem. Egy-két perc múlva, mikor az alja piros, megfordítom és további egy-két percet sütöm.

  Szeretik önök is? Forrás: Ács Bori

Szeretik önök is?
Forrás: Ács Bori

Tejföllel, sajttal tálalom, de a tökéletesen autentikus összhatásért fokhagymás olajat is készítek hozzá. A fokhagyma gerezdeket durvára vágom és az olajhoz adom.

origo.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Receptsokk: mert az eper nem (csak) édesség

Balzsamos koktélparadicsom-saláta friss eperrel és pirított dióval? Hát ez meg mi a szösz? Igen, tudom… …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: