Otthon / Ország-Világ / Négy aktív kereső három nyugdíjast „tart el”

Négy aktív kereső három nyugdíjast „tart el”

Mai számítások szerint a munkával töltött utolsó néhány év keresetének ötven-hatvan százalékára lehet nyugdíjasként számítani, de egyáltalán nem biztos, hogy ez 10-15 év múlva is így lesz.

Egyre kevesebb munkavállalónak egyre több nyugdíjast kell eltartania, ami nagyon megterheli a nyugdíjrendszert. A jövőbeni nyugdíjasok az államtól minimális nyugdíjra számíthatnak. A problémát a gyermekvállalás ösztönzésével és az öngondoskodással lehetne kezelni.

Az idős népesség aránya folyamatosan növekszik a társadalomban. Míg 35 évvel ezelőtt négy aktív keresőre jutott egy nyugdíjas, 2015-ben négy dolgozó már három nyugdíjast tart el. Ennek egyik oka, hogy kevesebb gyermek születik, a másik pedig hogy emelkedik az átlagéletkor.

A nyugdíjkassza bevételeinek növeléséhez több aktív korúra, valamint több legálisan megtermelt jövedelemre lenne szükség, a kiadások csökkentésének egyik lehetősége pedig a nyugdíjkorhatár felemelése, vázolta a lehetőségeket Monostori Judit, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: