Otthon / Ország-Világ / Az őznász miatt fokozott balesetveszélyre kell számítani az utakon
Forrás: AFP/ImageForum/Jean-Christophe Verhaegen
Forrás: AFP/ImageForum/Jean-Christophe Verhaegen

Az őznász miatt fokozott balesetveszélyre kell számítani az utakon

Elkezdődött a 370 ezres magyar őzállomány párzási időszaka, augusztus közepéig kevésbé elővigyázatosan mozognak az állatok, ezért nagyobb eséllyel ugranak ki az autók elé is.

A nagyvad fajok közül a legnagyobb állományú őz hazánk egész területén elterjedt, mivel jól alkalmazkodik a környezethez. Nászidőszaka, az üzekedés az ország déli részén július közepén kezdődik és augusztus közepéig tart, míg északabbra ennél később veheti kezdetét. Őznász idején a suták és az azokat követő vagy egymást kergető bakok is kevésbé elővigyázatosak, mint máskor, ezért sokkal gyakrabban ugranak ki az autók elé, akár nappal, akár éjszaka.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara felhívta az autóvezetők figyelmét arra, hogy a szokásosnál nagyobb körültekintéssel kell vezetni a következő bő egy hónapban, és a vadveszélyre figyelmeztető közúti jelzéseket is éberebben kell keresni. Azt tanácsolják, ha vaddal találkozunk az úton, akkor egyenes vonalú vészfékezést hajtsunk végre. A kormányt nem szabad félrerántani, mert a vad elütése még mindig kisebb veszélyforrás, mintha az autó lemenne az útról vagy frontálisan ütközne egy szembe haladó járművel.

A vadelütések megelőzésről, a statisztikákról, a kárrendezés menetéről részletesen itt lehet tájékozódni.

origo.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: