Otthon / Kultúra és Tudomány / A technika fejlődésével az írásunk kőkori lesz?
Teenage girl text messaging on her phone

A technika fejlődésével az írásunk kőkori lesz?

A technikának köszönhetően visszafordulunk az ékezetmentes stílushoz, és mintha a technikai elmaradottság kísértene újra, mintha ezzel a beszélt írásossággal visszaindulnánk a kőkorba – mondja a nyelvész.

Már szabályok sora foglalja össze és egységesíti nyelvünket. Az 1832-ben először megjelent kiadvány óta 30 évente jelenik meg új helyesírási szabályzat, a legutóbbi 1984-ben. Az MTA kidolgozta, az Akadémiai Kiadó által kiadott 12. kiadás megjelenése őszre várható. Tóth Tibor nyelvész a szerdai Ma délelőttben hangsúlyozta, nem is új szabályzatról van szó, lényegében az 1984-es szabályozása marad életben, apróbb változásokkal.

Arról van szó – tette hozzá -, hogy 30 év, egy emberöltő alatt nagyon sok változás ment végbe a nyelvben, amit gyorsított a technika is, és ezeket a helyesírásnak is követnie kell. Érdekes ugyanakkor, hogy épp a technikának köszönhetően lassan mintha visszafordulnánk az ékezetmentes, kettőző távirati stílushoz, mintha ez a technikai elmaradottság kísértene újra, mintha ezzel a „neoprimitív írásmóddal”, beszélt írásossággal visszaindulnánk a kőkorba. És nem az a baj – tette hozzá -, hogy létezik egy internetnyelv is, hanem az, hogy sokan már nem tudnak különbséget tenni a kettő közt, a megszokott, rossz szokások pedig tartóssá, mintává, normává válnak.

Példákat is említve a nyelvész emlékeztetett: változni fog a keresztnevek írása. Az eddigi szabályzat csak az egyedinek tekintett családnevek megőrzését írta elő toldalékolásnál (Kiss-sel), míg az új – a nyelvész szerint feleslegesen – a típusnévként számító keresztneveknél megköveteli majd ezt (Mariann-nal). Változik az „ésszerű” szó leírása is, ez az új szabályzat szerint mostantól „észszerű” lesz. A szakember szerint ebben az esetben sem volt szükség az egyszerűsítését elvének felrúgására, hiszen csak egy olyan szó van, az és+ szerű, ahol a korábbi leírás félreértést okozhat. Változás az is, hogy a néma h-ra (méh, juh) végződő szavak toldalékolása (juhval, méhvel) esetében az új szabályzat megengedi, hogy mindenki a saját kiejtési szokását tükrözve írjon, Tóth Tibor szerint azonban ez az engedmény ellene hat az egységesítés elvének.

hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: