Otthon / Ország-Világ / Már a magtárakban az őszi árpa

Már a magtárakban az őszi árpa

Kedvező képet fest az idei gabonatermésről az aratás során eddig betakarított mennyiség. Az őszi árpából öttonnás termésátlag mellett egymillió tonna került a magtárakba, míg a búzatáblákról a várakozások szerint ötmillió tonnát takaríthatnak be a gazdálkodók. Az árak az előző hetekhez képest csak kismértékben változtak, a termelők tonnánkénti ötvenezer forint körüli gabonaárral lennének elégedettek – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Az őszi búza aratása úgy tíz napja kezdődött, a terméshozam jónak ígérkezik – mondta Szucsik András termelő.

Közel öt tonna hektáronként, ami közepesen jónak nevezhető. Eső nem kell, vihar nem kell, jég nem kell és akkor lehet haladni az aratással – tette hozzá.

Ha kombájntisztán megy el a búza, azt az esetek többségében takarmánynak vásárolják. Most azonban szinte mindenki beméreti, és ha ügyes egy kicsit, akkor betárolja. Aki nagyobb területtel rendelkezik, az általában betárolja, és csak az adja el, akinek kisebb a földje – magyarázta.

Csongrád megyében 94 hektáros gabonatermő-területet tartanak számon az idén, ebből 19 ezer hektár az őszi árpa, és 55 ezer hektár az őszi búza. Utóbbinál megjelentek a gombabetegségek – tájékoztatott Szabó Csilla, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Osztályának vezetője.

Ott, ahol nem védekeztek ellene, elsősorban a fuzárium okoz gondot – hangoztatta.

Arról is beszélt, hogy a reggeli harmat minimális, korán kezdhető az aratás, a gabonák nedvességtartalma jó, bőven 14,5 százalék alatti. A beltartalmi értékek azonban a termelők visszajelzései alapján rosszabbak a vártnál, 26-28-as, vagy ez alatti sikérekkel takarítják be a gabonát, a fehérje olyan 11,5-13,5 között van.

Az őszi árpa betakarítása befejeződött, az őszi búzánál az arány 70 százalékos. Az őszi árpánál a megyei átlag 4,4 tonna/hektár, őszi búzánál 4,7 tonna/hektár, de ez is nagyon szórt. Vannak, akik 9 tonna/hektáros búzákról beszélnek – mondta.

Az értékesítéssel sincsenek gondok az idény – folytatta Szabó Csilla, aki elmondta azt is: őszi árpa esetében 37 ezer forintos tonnánkénti árról, tavaszi árpánál 37-38 ezer forintos tonnánkénti árról lehet beszámolni.

hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: