Otthon / Kultúra és Tudomány / Otthon vagyunk a legnagyobb veszélyben

Otthon vagyunk a legnagyobb veszélyben

Meglepő módon a magyarországi balesetek 90 százaléka otthoni környezetben történik, hasonló az arány a haláleseteknél is. Ennek ellenére a lakosság mindössze 10 százaléka rendelkezik balesetbiztosítással – derül ki egy friss kutatásból.

Miközben külföldi utazásokra készülve egyre tudatosabbak az ügyfelek, és lassan immár 40 százalék körüli szintre emelkedik az utasbiztosítást kötők aránya, a hétköznapok biztonságára még mindig kevesebb figyelem jut: az embereknek csupán 10 százaléka rendelkezik. Baleset pedig bármikor és bárhol érhet minket: ki gondolná, hogy a biztonságosnak gondolt háztartásokban történik például az összes baleset 80-90 százaléka. A nyári időszak a diákok számára a nagyobb szabadság mellett a fokozottabb balesetveszélyt is jelenti, amelyre az alanyi jogon járó állami biztosítás mellé célszerű kiegészítő védelemről is gondoskodni – olvasható a Union Biztosító kutatásában.

Otthon a legveszélyesebb?

Évente közel 690 ezer orvosi ellátást igénylő baleset történik Magyarországon, vagyis percenként megsérül valaki. A balesetek következtében kieső jövedelmek pótlása, illetve az extra költségek fedezése tehát igen széles kört érintő probléma.

Noha az emberek többsége – legyen akár gyermek vagy felnőtt – otthon érzi magát a legnagyobb biztonságban, nem árt ha tudjuk, hogy az UNION Biztosító adatai szerint a balesetbiztosítások csaknem 90 százalékát otthoni balesetekre fizetik ki. A halálesetek alakulása is elgondolkodtató: miközben közlekedési balesetben Magyarországon évente 550-600 ember veszíti életét, otthon háromszor ennyien, közel 1800-an szenvednek végzetes balesetet (ez naponta 4-5 esetet jelent). Az otthoni balesetek több mint fele esés, zuhanás következménye, de gyakori az égés, illetve az éles vagy szúró tárgyak miatti sérülés is.

Mi számít balesetnek, és mi nem az a biztosítók szempontjából?

A balesetbiztosítási piacon igen nagy választékból válogathat az érdeklődő ügyfél, akinek nem árt tudnia, hogy az egyes konstrukciók részletei igen eltérőek lehetnek. Néha éppen ezek az apró részletek bizonyulnak hasznosnak. A baleset fogalmát több biztosító kizárólag a hagyományos értelemben vett sérülésekre alkalmazza (a sérült akaratától függetlenül bekövetkező, hirtelen, egyszeri külső hatás), mások az olyan, különösen most, a nyári időszakban előforduló balesetek esetén is térítenek, mint a rovar- vagy pókcsípések, illetve mérgezések.

Nem árt szem előtt tartani ugyanakkor, hogy a napégés sehol sem tartozik a térítendő körbe, az alkoholos befolyásoltság, valamint a gondatlanság pedig a többi biztosításfajtához hasonlóan itt is kizáró tényező.

Külön kiemelendő az extrém, illetve hivatásszerűen űzött sportok kérdése. 2007 óta ugyanis a kötelező egészségbiztosítási járulék nem fedezi az ilyen tevékenységek során elszenvedett balesetekhez kapcsolódó ellátásokat. Ma azonban már elérhetőek olyan balesetbiztosítások, amelyek az egyre inkább közkedvelt extrém és hivatásos sportolásra is kiterjeszthetők – ezzel komoly terhet vállalva át az érintettektől.

A balesetbiztosítási piac is növekvő pályára került

Míg például az Egyesült Királyságban vagy Németországban az emberek több mint 80 százalékának van valamilyen balesetbiztosítása, nálunk ez az arány (a penetráció mértéke) mindössze 10 százalék. A jelentős eltérésnek azonban nem csupán a biztosítási kultúra eltérő szintje, hanem a társadalombiztosítás különbözősége is az oka: ezekben az országokban a tb csupán a munkához kapcsolódóan elszenvedett balesetekre kínál fedezetet, a szabadidős kockázatokat külön biztosításokkal kell fedezni. A hazai piacon is megindult azonban egy érezhető fejlődés, mivel a penetráció három-négy éve még 8 százalékon állt. Egyrészt a kockázati élet- és egészségbiztosítási szegmens növekedése pozitív hatását ezen a területen is érezteti, másrészt a vállalati gondoskodás is egyre növekvő mértékben enged teret a balesetbiztosításnak. A cafeteria-elemként kínálható balesetbiztosítások díja csoportosan megkötve ugyanis havi szinten igen kedvező, általában ezer forint alatt marad.

Gyerekeknek sem árt a kiegészítő védelem

Bár az állam által ingyenesen nyújtott Általános Gyermek- és Ifjúsági Balesetbiztosítás hatálya a nyári időszakra is kiterjed, érdemes áttekinteni, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt. Egy csonttörés esetén 3 ezer forint a kifizetett összeg, ami a legtöbb szülőt nem is ösztönzi az utánjárásra. Fontos tudni, hogy ez a biztosítás a csonttörésen kívül csak a balesetből eredő maradandó egészségkárosodásra, illetve baleseti halálra fizet szintén nem túl magas összegeket. Sem a hosszú távú következményekkel nem járó balesetre, sem a kapcsolódó kórházi költségekre nem kínál fedezetet. Ezt csupán kiegészítő biztosítás megkötésével tudjuk elérni.

 

Forrás: Pr7/Union

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: