Otthon / Ország-Világ / Ajtóstul rontott be a hidegfront: jégeső, felhőszakadás, áramszünetek

Ajtóstul rontott be a hidegfront: jégeső, felhőszakadás, áramszünetek

Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen okozott károkat a vihar.A Balaton partján is jelentős károkat okozott az erős szél, több mint félszáz esethez vonultak ki a tűzoltók. Több vasútvonalon késnek a vonatok a vihar miatt.

Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen okozott károkat a vihar.A Balaton partján is jelentős károkat okozott az erős szél, több mint félszáz esethez vonultak ki a tűzoltók. Több vasútvonalon késnek a vonatok a vihar miatt.

Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a soproni, a csornai és kapuvári hivatásos, valamint a hegykői, fertőrákosi, peresztegi, bősárkányi és nagylózsi önkéntes tűzoltókat már harminc helyre riasztották. Hozzátette: a leszakadt felsővezetékek miatt jelenleg öt településen – Fertőszentmiklóson, Fertőhomokon, Nagycenken, Pinnyén és Hegykőn – van áramkimaradás.

A fővárosban 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat 

A szombat délutáni vihar miatt a fővárosban 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat, jellemzően fakidőlés miatt – mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek. Kisdi Máté közölte, a Múzeum körúton egy fa a villamos felsővezetékére dőlt, emelő segítségével távolítják el a tűzoltók.

Hozzátette: az V. kerületi Sas utcában egy ház homlokzatát bontotta meg a szél, a X. kerületi Hős utcában tetőről hullottak cserepek. Kisdi Máté tájékoztatása szerint fa dőlt ki a VI. kerületben, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca kereszteződésében. A XXII. kerületi Nagytétényi úton is fa dőlt ki és megrongált egy járműt.

Hozzátette: nincs arról tudomásuk, hogy a viharban bárki megsérült volna. A BKK Facebook-oldalán azt közölte, hogy a Múzeum körúton kidőlt fa miatt a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett a Szent Gellért tér és a Deák Ferenc tér között pótlóbuszok járnak.

Több vonalon késnek a vonatok a vihar miatt

Az országon átvonuló vihar miatt több vonalon késnek a vonatok – közölte a Mávinform szombat késő délután az MTI-vel. A közlemény szerint a dél-balatoni vonal Balatonaliga és Balatonszemes közötti szakaszán zárlatos lett a felsővezeték, ezért a két állomás közt szünetel a közlekedés. Hozzátették: megrendelték a vonatpótló buszokat, de jelentős, 20-60 perces késések várhatók a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon a késő esti órákban.

A Mávinform közlése szerint Aszód és Gödöllő között fa dőlt a pályára, amelyre egy tehervonat mozdonya rászaladt és leszakította a felsővezetéket is. Emiatt mindkét vágányon áll a forgalom, a pótlóbuszokat megrendelték – közölték. A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon jelentős késésekre kell számítani a késő esti, éjszakai órákban.

A közlemény szerint a Budapest-Vác-Szob vonalon, Gödnél is fa dőlt az egyik sínpárra, emiatt Dunakeszi felé csak egy vágányon haladhatnak a vonatok. Ez 10-20 perces késést okoz a szobi vonalon.

Jelentős károkat okozott a Balaton partján az erős szél 

A Balaton partján jelentős károkat okozott az erős szél szombaton, több mint félszáz esethez vonultak ki a tűzoltók – tájékoztatta a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-t.

A vihar Marcali térségét érte el először, majd a balatonboglári és a siófoki tűzoltókat riasztották, a mentési munkákba a kaposvári tűzoltók is bekapcsolódtak. Marcali egyik utcájában egy 8 méter magas szilvafa hasadt ketté, a fa letört ágai leszakították a telefonvezetékeket.

Somogyszentpálon egy villanyoszlopot is kidöntött a vihar. Balatonfenyves és Imremajor között fa dőlt egy vonat elé, Balatonszárszón vasúti felsővezetéket szakított le a szélvihar, és a szikrázó vezeték meggyújtotta a sínek mellett a száraz aljnövényzetet.

Szántódon egy nyolc méter magas fenyő dőlt az útra. Siófokon és Balatonszárszón parkoló autókat rongált meg a lezuhant faág. Balatonszárszón két húsz méteres fenyő dőlt rá egy lakóházra. Balatonszemes Kikötő utcájában egy háromszintes társasház lemezfedését tépázta meg a vihar.  A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.

hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: