Otthon / Kultúra és Tudomány / Az alvászavar felérhet néhány felessel

Az alvászavar felérhet néhány felessel

Komoly kihívást jelent a szakembereknek, hogy miként szűrjék ki a jogosítványt igénylők közül az alvászavarosokat – mondta Szakács Zoltán neurológus, az alvásdiagnosztikai központ igazgatója.

Alvászavar-szűrés is kell már a jogosítványhoz, egyre több vizsgálat mutatja ugyanis, hogy betegségek, így ez a probléma is okozhat közlekedési baleseteket. Áprilistól ezért módosították az autóvezetéshez szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálatot. Ha az alvásvizsgálat során kiderül, hogy a páciens korábban hiába pihent eleget, mégis megtörténhet vele, hogy ha pillanatokra is, de elalszik a volánnál, akkor nem kap jogosítványt.

Mintha részegek lennének

Szakács Zoltán neurológus, a Honvéd kórház alvásdiagnosztikai központjának igazgatója elmondta, a vizsgálat során azokat a személyeket kell megtalálni, akik úgynevezett alvási apnoéjuk van. Ez a betegség alvás közbeni légzészünetekkel jár, így tönkreteszi a pihenés folyamatát. Vannak, akik hiába alszanak, mégis álmosak, tompák a reflexeik, nehezen koncentrálnak, lelassulnak, adott helyzetben képtelenek elég gyorsan dönteni.

A főorvos arról is beszélt, hogy ha valaki este nem elalszik, és úgy megy munkába, az olyan, mintha megivott volna pár felest és részeg lenne. Ezek az emberek ön- és közveszélyes állapotban ülnek a volán mögött. Sajnos azonban olyan szonda még nincs, amellyel megállapítható lenne az ember fáradtsági, illetve pihentségi szinte, az, hogy mennyire kialvatlan – tette hozzá.

Eddig senkit nem szűrtek ki

Szakács Zoltán elmondta, a szűrés alkalmazása európai uniós irányelv, melyet minden tagországban érvényesíteni kell. Egyelőre azonban az európai és a magyar alvástársaság számára is komoly kihívást jelent, hogy miként végezzék a szűrést. A háziorvos vagy a munkahelyi orvos kérdőívvel dolgozik, amelynek eredményei csak a gyanút tudják felkelteni, biztosan nem döntik el, kinek van alvási apnoéja.

A betegséget szűrő kérdőívet a páciensnek magának kell kitöltenie, és ha az önbevallás alapján gyanússá válik az állapota, akkor alváslaborban egzaktan kimutatják a betegséget, és kezelni is tudják. Szakács Zoltán a kérdőív otthoni kitöltése, illetve az esetleges visszaélések kapcsán hangsúlyozta, meg kell érteni, hogy a vizsgálat nem az adott személy ellen, hanem érte van, és a felelősséget is neki kell viselni az adatokért. Ha aláírja, hogy maga tölti ki az ívet, közben meg másoktól kéri el a gyanú elterelésére alkalmas válaszokat, akkor saját magát is becsapja. Az alkohol- vagy a cukorbetegség mellett az alvászavar eltagadása sem tanácsos, mert amikor bekövetkezik a baj, a páciens egyedül marad – véli a főorvos.

Szakács Zoltán elmondta, eddig egyetlen alvászavaros személyt sem sikerült kiszűrni. A háziorvosok, munkahelyi orvosok ugyanakkor húszezres nagyságrendben küldenek olyan embereket a laborba, akiknél alvászavart gyanítanak. Ők jogosítványuk megújítása, illetve megszerzése előtt a vizsgálóhelyen kérnek igazolást arról, hogy használnak esti légzést könnyítő készüléket, tehát kezelik a problémát.

Kompresszor, fogyás, harapásemelő

Szakács Zoltán azt is kiemelte, a szűrés célja nem az, hogy elvegyék az alvászavarokkal küszködők jogosítványát. Azt szeretnék, ha ezek a páciensek meggyógyulnának, és tovább vezethetnének, de úgy, hogy közben nem alszanak el – másodpercekre sem. Ehhez kezelni kell a problémát – tette hozzá. Az egyik módszer, hogy a páciensnek alvás közben légzőkészüléket kell viselnie. Az orra helyezett maszk egy csőben folytatódik, amely egy kompresszorhoz kapcsolódik. Ez a gép enyhén növeli a légnyomást, amivel tágan lehet tartani a garatot, így a páciens zavartalanul tud lélegezni, és így mélyalvásban maradni. Ez a készülék azonnal megoldja a problémát. Szóba jöhet füll-orr-gégészeti műtét, illetve harapásemelő használata és gyógyszerszedés is. Hosszabb távon szintén jelentősen javítható a helyzet a testsúly csökkentésével.

Főleg a kövér férfiak

A diagnosztikai központ igazgatója szerint ugyani az alvási apnoe elfordulása főleg túlsúlyos, magasvérnyomás-betegségben szenvedő férfiaknál fordulhat elő, szaggatottan horkolva alszanak, esetleg ő maga arról is beszámol, hogy pillanatokra el szokott aludni a volánnál. A főorvos arról is beszélt, azért horkol négyszer annyi férfi, mert a két nemnél testsúlyfelesleg esetén a zsír egészen máshová rakódik le. A női nemi hormon, az ösztrogén hatása miatt nőknél inkább fenék és comb, férfiaknál has hízik.

Megjegyezte, a horkolás önmagában nem baj, a gondot az jelenti, ha az kihagyásos, és az ember alvás közben már fuldoklik. Az agy ez ellen úgy védekezik, hogy véget vet a mélyalvásnak, így bár a páciens egész éjjel aludt, mégis kialvatlan marad.

hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: