Otthon / Ország-Világ / Beleőrül a szomszéd kutya ugatásába? Ne tegye…

Beleőrül a szomszéd kutya ugatásába? Ne tegye…

Sok lakó életét megkeseríti a szomszédban folyamatosan ugató házi kedvenc, s komoly konfliktusokhoz vezethet, ha a gazdi meg sem próbál tenni ellene.

Egy Budapest közelében fekvő nyaralóövezetben “estek egymásnak” a szembeszomszédok. Egy foglalkozásukból kifolyólag éjjel dolgozó és napközben pihenő házaspár azt nehezményezte, hogy a szemközti ház nagytestű kutyája állandóan hangosan ugat, így nyugalmuk ellehetetlenül. Noha a házaspár panasszal élt a helyi jegyzőnél az ügyben, egy olyan kereskedelmi forgalomban kapható ún. ultrahangos készüléket is felszereltek kerítésükre, amely működésével “átneveli” a kutyát. A készülék gyártója ugyanis azt ígéri, hogy a sértő hang miatt az ugatás megszűnik.

A kutyatulajdonos ugyanakkor azt állítja, hogy a készülék hatásköréből kedvence nem tud kitérni, azóta folyamatosan levert és depressziós az állat, ezért ő is panasszal fordult a jegyzőhöz és kéri az eszköz eltávolítását.

Mit tehetnek a felek, ha elmérgesedik egy szomszédvita?

A fenti eset egy életszerű példa arra, hogy folyamatos kutyaugatás megkeserítheti a szomszédok életét. Amennyiben nem sikerül békésen rendezni a problémát, megbeszélni a szomszéddal, hogy mások életére is legyen tekintettel, akkor igénybe lehet venni a törvényes lehetőségeket.

A települési önkormányzatnál kell bejelentést tenni és birtokvédelmet kérni. Az önkormányzat illetékese helyszíni szemlét tart, felméri a kutya tartási körülményeit, s amennyiben azt állapítja meg, hogy a kutya tartása ellehetetleníti a szomszédok lakhatását, a gazda kötelezhető, hogy oly módon helyezze el a kutyáját, ami a környékbeli lakók nyugalmát nem zavarja.

A bejelentésekkor a hivatalnak mindenekelőtt azt kell megvizsgálnia, hogy a kutya miért viselkedik úgy, hogy az zavar másokat, vagyis miért ugat folyamatosan. Számos állatvédelmi rendelkezés létezik, amely előírja a kutyatartás szabályait, s a hivatal azt vizsgálja, a tulajdonos eleget tesz-e ezeknek.

Amennyiben nem, a hivatal felszólítja a tulajdonost a megfelelő állattartásra és gondozásra, s ha ez sem vezet eredményre, állatvédelmi bírságot szabhatnak ki, tájékoztatta a Kossuth Rádiót Garai Tamás, a veresegyházi Polgármesteri Hivatal jegyzője.

Abban az esetben, ha a zavaró körülmény kevesebb mint egy éve áll fenn az önkormányzat jegyzőjétől, ha több mint egy éve, akkor a bíróságtól lehet birtokvédelmet kérni. Természetesen nem csak a kutyák lehetnek idegesítőek a szomszédok számára, hanem a fűnyírás, a barkácsolás vagy más háztartási tevékenység is. Az önkormányzatok zajrendeletben szabályozzák, hogy mikor lehet hangos tevékenységet végezni.

hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: