Otthon / Kultúra és Tudomány / Érdemes megtanulni az újraélesztést! A legtöbbször családtagokon kell segíteni
A kép csak illusztráció

Érdemes megtanulni az újraélesztést! A legtöbbször családtagokon kell segíteni

Sokkal több embert lehetne megmenteni Magyarországon, ha mindenki tisztában lenne az újraélesztéshez szükséges alapszintű ismeretekkel. Száz kórházon kívüli keringésmegállást csak néhány ember él túl a laikus újraélesztésbeli jártasság hiánya miatt – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Oktatások során gyakran használják Bee Gees Stayin’ Alive című számát, minthogy a 101/perces ütem éppen az a ritmus, amellyel a mellkas-kompressziót alkalmazni kell.

 

A fakultatív tanfolyamok mellett az újraélesztéshez szükséges alaptudás elsajátítható az autóvezetői vizsgát megelőzően is, mivel a jogosítvány megszerzéséhez elsősegély-nyújtási tanfolyamon kell részt venni, mindezek ellenére azonban baj esetén sokan nem mernek közbeavatkozni, mert attól félnek, hogy “még nagyobb bajt okoznak”. Pedig ha valakinek leáll a keringése, akkor csak segíteni tudunk, bármi, amit csinálunk, jobb, mint ha nem tennék semmit – hangsúlyozta a műsorban a Magyar Újraélesztési Társaság vezető oktatója.

A szituáció lélektanáról szólva Nagy Ferenc felhívta rá a figyelmet, hogy a legtöbbször nem vadidegenen kell segíteni, hanem családtagon, akit a baj otthon érhet.

Az alapvető tudnivalókat ismertetve felsorolta: miután meggyőződtünk, hogy a helyszíni biztonságos, meg kell szólítani a beteget, illetve óvatosan meg kell rázni a vállát. Ha nem reagál, hogyha eszméletlen, hangosan segítséget kell hívni. Ezt követően meg kell vizsgálni, van-e légzése a betegnek: a fejét hátrahajtva, az állát előreemelve azt kell figyelni, van-e 10 másodperc alatt legalább két normális légzése. Ha nincs, valószínűleg megállt a keringése, és el kell kezdeni az újraélesztést, ami 30 mellkas-kompresszióból áll, erősen, az említett ütemre végrehajtva. Hangsúlyozta: ha a segítséget nyújtó egyedül van, az újraélesztés megkezdése előtt neki kell értesítenie a mentőket.

Utóbbival kapcsolatban kiemelte: a diszpécser minden segítséget megad, a laikusok az ő utasításait követhetik, ennek köszönhetően pedig nagymértékben javulhat az újraélesztés sikeressége.

A lélegeztetést az végezze, aki tanulta, vagy pedig a diszpécser utasításait kell követni – tanácsolta Nagy Ferenc. Az esetek többségében a beteg nem kezd mozogni és lélegezni, azaz a mellkaskompressziót – és esetleg a lélegeztetést – a mentők kiérkezéséig folytatni kell – hangsúlyozta.

Magyarországon nagy számban érhetők el tanfolyamok, de a semminél az is több, ha valaki a videomegosztókon található felvételeket megnézi a témában – jegyezte meg.

A Magyar Újraélesztési Társaság vezető oktatója szólt arról is, hogy miután egyes északi országokban a közoktatás részévé tették az újraélesztés elsajátítását, a tapasztalatokból ítélve jelentős mértékben nőtt a túlélés statisztikai esélye.

hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: