Otthon / Ország-Világ / Kampány indul az egészségtudatosság érdekében

Kampány indul az egészségtudatosság érdekében

Országos kampány indul az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése érdekében, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal (NFH) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés- egészségügyi Intézettel, az ÁNTSZ Országos Tiszti Főorvosi Hivatalával és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettel (NEFI) közösen dolgozik a fogyasztók szemléletformálásán – jelentette be az NFH megbízott főigazgatója.

Szente István a programsorozat megnyitóján elmondta, hogy a több mint 618 millió forint összköltségvetésű projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program (Támop) keretében, a Széchenyi 2020, az Európai Unió és az Európai Szociális Alap közel 487 millió forintos támogatása révén valósul meg.

A felsorolt hatóságok tudásának egyesítése által az egészségtudatosság kialakítását célzó programsorozat több szempont figyelembevételével képes a korábbiaknál teljesebb tájékoztatást nyújtani a mindennapi táplálkozás, mozgás, szépségápolás témakörében. A kampányban kiemelten kezelik az étrend-kiegészítők, az energiaitalok, a diétás étrendhez illeszkedő, “mentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek fogyasztását, valamint a kozmetikumok és a víztisztító kisberendezések használatát – tette hozzá.

Szente István szerint a projekt egyaránt nyit a közoktatási intézmények és a felnőttek körében. A diákoknak fogyasztóvédelmi tanórák keretében a hatóság szakemberi mutatják majd be az egészségtudatosság fontosságát. A felnőttek tájékoztatásában az intézmények honlapjai kapnak kiemelt szerepet.

Paller Judit országos tiszti főorvos előadásában az étrend-kiegészítők és az energiaitalok képviselte veszélyekre hívta fel a figyelmet. Az étrend-kiegészítők a normál étrend kiegészítésére szolgálnak, nem minősülnek gyógyszernek, ezért csupán egy nyilvántartási eljárás szükséges a piacra jutásukhoz. Vagyis a hivatal csupán utólag vizsgálhatja ezeket a termékeket – mondta.

Az energiaital – fejtette ki – nem más, mint koffeint tartalmazó, cukrozott üdítőital. Hozzátette: 2011 óta figyelik az energiaitalok fogyasztásával összefüggő rosszulléteket, a mentők, a kórházak és a közoktatási intézmények közreműködésével gyűjtik az adatokat, azóta 376 ilyen jellegű bejelentést kaptak, a bennük érintettek kétharmada 18 évesnél fiatalabb fiú volt – tette hozzá.

Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Hivatal (NEFI) főigazgatója beszédében a társszervek együttműködését méltatta. Szerinte a mai magyar társadalom legnagyobb nyeresége az lehet, ha ezáltal pozitív változás áll be az egészségtudatos magatartás terjedésében.

hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: