Otthon / Ország-Világ / Nem elzavarni kell a fiatalokat, hanem otthont adni nekik

Nem elzavarni kell a fiatalokat, hanem otthont adni nekik

Mint arról már mi is beszámoltunk, az elmúlt hónapokban brutális emelkedésen mentek keresztül az ingatlanárak, amik az albérleti díjakon is megmutatkoztak. Ez pedig még sötétebb jövőt jósol az önálló élet küszöbén álló fiatalságnak, ami enélkül is a lehetetlennel küzdött meg minden lépése során, amit az otthonszerzés felé próbált tenni. Állami segítségre van szükség.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján két javaslatot jelentett be, melyekkel céljuk az lenne, hogy megkönnyítsék a saját lakáshoz való jutást.

Egyrészt a versenyszférában 27 százalékról 5 százalékra csökkentenék az ÁFÁ-t, amivel legalább évente 5 ezerrel több új építésű ingatlan jelenhetne meg a palettán a jobbikosok számításai szerint.

Mindez azzal párosulna, hogy az állam egy otthonteremtési és bérlakás-építési program keretében kiemelt segítséget nyújtana a bérléshez és vásárláshoz, így a leendő vevők jelentős, akár felére csökkentett áron juthatnának lakáshoz. A képviselő kiemelte, hogy a projekt esetében kimondottan ügyelnének a minősített magyar kivitelezők szerepére, akik határozott állami támogatás mellett központi anyagbeszerzéssel dolgozhatnának.

Az alelnök emlékeztetett, hogy az építőipar jelenlegi teljesítménye mellett mintegy 400 év kellene ahhoz, hogy minden ingatlan lecserélődjön.

Ezeken túl a nemzeti párt felméretné azt a csaknem 500 ezer üres ingatlant is, melynek ha csak töredéke is menthető, már nagy segítséget nyújthatna a fiataloknak – közölte a parlamenti képviselő.

“Oda jutottunk, hogy nem hogy egy minisztérium, de még egy államtitkárság sem foglalkozik önállóan lakhatási-otthonteremtési kérdésekkel, de közben a magyar fiatalok a lábukkal szavaznak – sok esetben külföldre távozva”.

Z. Kárpát Dániel szerint az áfacsökkentés csak átmenetileg csapná meg az államkasszát, mert ugyan a bevételek hirtelen csökkennének, hosszú távon viszont jól járna az állam is. Ráadásul így elejét lehetne venni a legfontosabb problémának is, a kivándorlásnak, aminek jelentős köze van a fiatalság lakhatást érintő kilátástalanságához is.

Az alelnök úgy fogalmazott, ha javaslataikat végrehajtanák, azzal “már rengeteget tettünk a magyarság katasztrofális demográfiai helyzetének előmozdításáért is”.

alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: