A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság két hónapon át, június elejétől július végéig tartott ellenőrzést, húsz népszerű Balaton-parti fagylaltozót és termékeit vizsgálta meg.
A balatoni fagylaltozóknál élelmiszer-biztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, azonban a kisebb hiányosságok miatt 9 létesítményt megbírságoltak az élelmiszer-biztonsági ellenőrök a nagy balatoni fagylalt- és fagylaltozóteszt során – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság.
A szakemberek élelmiszer-biztonsági szempontból határozottan jónak ítélték a helyzetet. Bírságot csak kisebb hiányosságok miatt szabtak ki, 9 létesítményt – köztük egy fagylaltalapanyag-forgalmazót – büntettek meg összesen 800 ezer forintra. A komplex vizsgálat alapján összeállították a balatoni fagyik és fagyizók rangsorát, az összesítésben a balatonfüredi Bergmann cukrászda végzett az élen.
A közlemény ismerteti, hogy az ellenőrzések során a Nébih munkatársai érzékszervi bírálatot, élelmiszer-biztonsági ellenőrzést, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot végeztek. Hét esetben tárt fel a vizsgálat élelmiszer-szennyezési kockázatot, ami többnyire a rendetlenségből vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. Takarítással és mosogatással kapcsolatos hiányosság viszont minden harmadik helyen akadt.
A vizsgált fagylaltozóknál a hűtéssel sehol nem volt probléma, valamennyi jól és biztonságosan üzemeltethető fagylaltfőző-, hűtő-, illetve fagyasztóberendezésekkel és pultokkal üzemelt. A mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat kiemelkedően jó eredményt hozott: a szakemberek egy esetben sem találtak kifogásolnivalót.
Az ellenőrök tapasztalatai szerint a feltárt hiányosságokat általában még aznap vagy záros határidőn belül kijavították az üzletekben. A fogyasztók tájékoztatása eközben hagyott kívánnivalót maga után. Az allergénekre és az azofesték-tartalomra vonatkozó tájékoztatás hiánya általános probléma volt, csakúgy, mint az anyaghányad-nyilvántartás nem megfelelő vezetése.
hirado.hu