Évtizedekkel ezelőtt szinte minden háztartásban fogyasztottak szódát, ám ez azóta jócskán visszaesett a palackozott ásványvizek hatására. Holott a szikvíz nemcsak fröccshöz, málnaszörphöz, de koktélhoz is kiváló, ráadásul egészségvédő hatású.
A szóda néhány évtizeddel korábban szinte minden háztartásban jelen volt, itták magában is, fröccsként, de palacsintatészta sem készülhetett nélküle. A palackozott ásványvizek előretörésével ez az ital háttérbe szorult.
Újbóli népszerűsítésében fontos szerepet játszott, hogy több mint 10 évvel ezelőtt Győrött a Rotary Club szervezésében elindították a fröccsnapokat, emléket állítva ezzel Jedlik Ányos győri bencés tanárnak is, aki 1826-ban készített egy kísérletet, amellyel kialakította az első szódásüveget, illetve a technológiát, ahogyan az üveg megtölthető.
1842-ben a fóti szüret alkalmából egy szüretelő társaságban Vörösmarty Mihály is megjelent, Jedlik itt mutatta be a bort szódával, amelyet spriccernek nevezett el – mondta el Német Tibor, a győri Rotary Club elnöke. Hozzátette: ez Vörösmartynak nem tetszett, és ő találta ki helyette a fröccs szót.
A szóda környezetbarát és egészséges
A szóda sokak szerint az egyik legjobb védőital. A győri kórházban például már több mint 10 éve működik szódaautomata.
Szabó István, az Országos Szikvízkészítő Ipartestület elnöke a műsorban kiemelte, hogy a szikvíz és a szódavíz ugyanaz. A szik a szikes talajra utal, vagyis savanyú víz – magyarázta el. A szódának, amellett, hogy fröccshöz, koktélhoz is használható, a védőital funkciója is fontos: Jedliket orvosok biztatták arra, hogy kifejlessze a terméket, mivel a savas kémhatás miatt megöli a baktériumokat, így aki szénsavas vizet fogyasztott, kevésbé betegedett meg – domborította ki.
A szódásüveg nem eldobható, ezáltal környezetbarát – emelte ki Szabó István. A szikvíz és az ásványvíz mellett megkülönböztetjük az autoszifon készülékkel készült terméket, valamint a vendéglátóipari egységekben kapható gépi szódát – mondta az elnök. Az ásványvizet előre meghatározott szabályok alapján palackozzák, a szikvízre úgyszintén magyar szabványok és a hungarikumok előírásai is vonatkoznak. A gépi szódára és az autoszifonra vonatkozóan nincsenek előírások. A szikvizet ivóvíz minőségű vízből kell gyártani, melynek szabványa meghatározza az ásványianyag-tartalmat is.
Fröccsbe csak fehérbort!
Ungerbauer Anikó csongrádi szőlész a műsorban azt mondta: az igazi fröccsborok évtizedekkel ezelőtt a fehérborok voltak – Csongrád környékén a pozsonyi fehér és a kövidinka számítottak fröccsboroknak, mivel nem magas az alkoholtartalmuk, savasságuk mégis kellemes. Ma már hódítanak a rajnai rizlingek, illetve a rizling típusú száraz fehérborok – mondta. Vörösborokat ritkán isznak fröccsként – régebben ugyan a csongrádi kadarkákat felhígították szódával, de ma már ritka a vörösboros szóda – tette hozzá a szőlész kiemelve, hogy a rozéknak szintén divatja van.
Az alföldi borvidékek elégítik ki Magyarország borfogyasztásának 60 százalékát, és itt nagyon sok könnyed fehérbort készítenek, az alföldi talajszerkezet segíti a borászokat a jó minőségű borok előállításában – hangoztatta Ungerbauer Anikó.