Otthon / Manna / Ne féljen a szálkától, nem is nehéz filézni!
Kép: origo.hu
Kép: origo.hu

Ne féljen a szálkától, nem is nehéz filézni!

Nem kell pánikba esni, ha apósunk beállít egy méretes ponttyal, de akkor sincs ok pánikra, ha a hipermarketben elfogyott a filé, és csak szomorú szemű pontyok úszkálnak a lében. Halat bontani egyszerűbb, mint hinnénk.

Ámán Attila, a budapesti Big Fish étterem séfje sietett segítségünkre. Csodás tippjeit érdemes megfogadni – ha követjük az ő mozdulatait, kis gyakorlással odahaza is ilyen csodásan tisztíthatunk, filézhetünk és irdalhatunk.

A szálkákat senki sem szereti, ezért érdemes begyakorolni a mozdulatsort: megfigyeltük, levideóztuk, megsütöttük. Tökéletes lett!

A szakember felhívta a figyelmünket arra, hogy a jó ebéd a vásárlással kezdődik. Hogy elkerüljük a csalódást, okvetlen figyeljünk a frissességre. Hogy senki ne vegyen túltárolt, öreg halat,  beavatott bennünket. Erre figyeljen a halas pult előtt!

A friss hal teste nyomásra rugalmas, visszaáll eredeti állapotába, illata halra jellemző, nem szúrós és nem büdös!

Az egész, nem bontott hal esetében a felszín friss, a pikkelyek fényesek. A szem természetesen duzzadt, élőnek tűnő, csillog, a kopoltyúk élénkvörösek.

A beesett, sápadt szem és a matt kopoltyú legyen gyanús!  Fej nélküli hal esetében a bőr legyen nyálkás, ez a frissesség jele!

A bőr nélküli haltörzs vagy filé tárolás közben nagyon gyorsan veszít a víztartalmából, ezért rövid idő alatt rugalmatlan, kiszáradt, fakó lesz.

Elszomorító átlag

A magyarok eszik a legkevesebb halat Európában, átlagosan évi 4,5 kiló jut egy főre, ami gyalázatosan kevés a 22 kilós európai vagy az 55 kilós portugál átlaghoz képest. Ugye, ön sem tudna úgy élni tovább, hogy sereghajtók legyünk – nem foci ez, hanem konyha, ahol nem veszíthetünk!

Annak ellenére, hogy földrajzi adottságaink remekek, természetes folyó- és állóvizeink még mindigjelentős halfaunával rendelkeznek, az utóbbi 150 évben jelentősen visszaesett a halfogyasztás.  Ebben természetesen szerepet játszik a folyami szabályozás és a megváltozott életszemlélet is, de nem intézhetjük el egy vállrándítással: egészségünk szempontjából is fontos, hogy hal kerüljön az asztalra, nemcsak karácsonykor, hanem gyakran, lehetőleg heti egy-két alkalommal.

Génbankunk is van!

Ugyan számos fajta kapható idehaza, a legnépszerűbb még mindig a ponty, ami nem véletlen, hiszen húsos, ízletes fajta, egyre több helyen kapható minőségi változat – nem igaz az a közhiedelem, hogy mindegyiknek vastag, iszapízű zsírpárna van a pikkelyei alatt.

75 százalékát adja a magyar haltenyésztésnek, az egyetlen olyan halfaj hazánkban, amely mögött tudatos genetikai szelekció van. Legyünk büszkék rá: a világon példa nélküli a pontygénbankunk, amelyet a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet üzemeltet.

Hogy a hazai halas iparágat felhúzzák, 2014-ben elindult a Halászati Operatív Program (HOP), és kampányuk, a Kapj rá! – a recepteken, a boltokon és az éttermeken túl az egészségi szempontokat is megpróbálják népszerűsíteni, amibe beletartozik az, hogy nem kilométerek ezreiről ideutaztatott fagyasztott árut ajánlanak, hanem friss hazai halat.

Egészségére!

A hal kedvező zsírsavösszetétele, fehérjedússága, valamint könnyű emészthetősége miatt egészséges tápanyagforrás. Nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 és omega-6) tartalmaz. Fogyasztása különösen fontoscsecsemőkorban, agyunk fejlődésének időszakában, valamint időskorban, a szellemi képességek hanyatlását ellensúlyozandó.A nemzetközi felmérés szerint a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szív- és érrendszeri, továbbá a szemmegbetegedések kialakulásának kockázata. A halhúsból származó omega-3-zsírsavak és a gyümölcsökben, zöldségekben lévő növényi rostok együttesen csökkentik a vastagbél rosszindulatú daganatainak gyakoriságát.

Ne csak karácsonykor!

Kardeván Endre országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára korábban azt mondta: az egy főre jutó csekélyke halfogyasztás fele importból származik. Ez is zömmel télen, a karácsonyi időszakban fogy el.

Nem kéne, hogy így legyen. Ne higgyük, hogy nincs elég áru idehaza: a természetes folyó- és állóvizek mellett 25 ezer hektárnyi halastavunk van, ahol ellenőrzött körülmények között nevelik a halakat – a fagyasztott tengeri halakkal szemben nem fordulhat elő nehézfém-szennyezés. Az sem elhanyagolható előnye a friss hazai húsnak, hogy a mélyhűtött zacskók tömegének akár a fele is víz lehet;  a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint a lakosság 52,9 százaléka mégis a fagyasztott halat preferálja. Ön ne tegyen így!

origo.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Receptsokk: mert az eper nem (csak) édesség

Balzsamos koktélparadicsom-saláta friss eperrel és pirított dióval? Hát ez meg mi a szösz? Igen, tudom… …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: