Otthon / Kultúra és Tudomány / Ezért jó vért adni

Ezért jó vért adni

Egyelőre van elég vér az egészségügyi központokban, de vajon így lesz ez a továbbiakban is? A Kossuth Rádió Napközben című műsora annak járt utána, milyen módon igyekeznek népszerűsíteni az illetékes szervezetek a nyári véradást.

A szolnoki Hetényi Géza Kórházban több milliárd forintos fejlesztést hajtanak végre, a többi közt új helyet kapott a vérellátó szolgálat helyi központja.

Dr. Tölgyes Anna főigazgató elmondta: a nyári időszakban a szabadságolások miatt mindig csökken a véradók száma, a kórházban azonban a vérellátásban nincs fennakadás. nem maradnak el műtétek, legfeljebb a speciális vérkészítményekre kell várni, de ez korábban is így volt.

Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese megerősítette, hogy ebben az időszakban a véradók száma 20-30 százalékkal csökken, ám – mint mondta – emiatt nincs vérhiány. Próbálják ugyanis a lakosságot kampányokkal arra ösztönözni, hogy adjanak vért. Így a biztonságos vérkészlet rendelkezésre áll – szögezte le.

A legutóbbi kampányhoz, melyben 150 híres embert kértek a véradás népszerűsítésére, több százan csatlakoztak, és regisztráltak a veradas.hu oldalon.

Évente átlagosan egyébként 670 ezer egységnyi vért adnak, egy véradáson 450 milliliter vért vehetnek le 18 és 65 év közötti emberektől. Van egy súlykorlát is: 50 kilogramm alatt nem lehet vért adni, és az is kizáródik, aki krónikus beteg, vagy olyan gyógyszert szed, ami mellett nem lehet levenni a vért. Ezt minden esetben orvos vizsgálja ki, így vért adni azért is érdemes, mert ez egyfajta szűrővizsgálat is – mondta Nagy Gábor.

Szerbiában hetente körülbelül 8 ezer egység vérre van szükség. Ehhez 10 ezer embernek kellene jelentkeznie véradásra, hogy ne alakuljon ki olyan időszakos vérhiány, mint ami jelenleg tapasztalható. Újvidéken átlagosan napi 80 véradó jelentkezik, az elmúlt időszakban azonban ez a szám alig érte el a 20-at.

Megemlítette: gyakran valaki csak a saját hozzátartozójának ad vért (irányított véradás), majd később rendszeres önkéntes véradóvá válik.

Önkéntes véradásra kérte fel a polgárokat a Szerbiai Vértranszfúziós Intézet. Vészesen kiürültek ugyanis a tartalékok, megtörténhet, hogy kénytelenek lesznek műtéteket elhalasztani.

Nagy Gábor elmondta azt is: férfiaknál 5, nőknél 3 alkalom az éves véradási maximum. A véradásért tb-kedvezmény nem jár, legfeljebb munkaidő-kedvezményt lehet kérni a munkáltatótól. A véradás egyébként azért is jó, mert utána felfrissül a szervezet, a vérkeringés. E főként férfiaknál igaz, a felfrissülés okozta élményt azonnal lehet érezni – tette hozzá.

A véradásra jelentkezők egyébként minden szükséges információt megtalálnak a veradas.hu oldalon. Térképes keresővel a többi közt azt is megtudhatják, hol van a hozzájuk legközelebb eső véradóállomás.

hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: