Otthon / Kultúra és Tudomány / Űrakadémiát szervez a Magyar Asztronautikai Társaság

Űrakadémiát szervez a Magyar Asztronautikai Társaság

Idén először szervez Űrakadémiát fiatal szakembereknek és egyetemi hallgatóknak a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT).

Az augusztus 6. és 9. között zajló gödöllői találkozónak különleges aktualitást ad, hogy Magyarország 2015-ben az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagjává válik.

“A szervezethez való csatlakozással egész sor korábban nem látott lehetőség nyílik meg a hazai űripar, űrkutatás és az alkalmazások területén. Kihasználásukban az elkövetkező években-évtizedekben a mostani fiatal szakemberek meghatározott szerepet fognak játszani” – rögzíti a Magyar Asztronautikai Társaságnak az MTI-hez eljuttatott közleménye.

Mint ahogy a dokumentum rámutat, a MANT az ENSZ támogatásával működő, fiatal űrszakembereket képviselő nemzetközi szervezet, a Space Generation Advisory Councillal együttműködve rendezi meg a négynapos Űrakadémiát 18-15 év közötti fiataloknak, egyetemi és főiskolai hallgatók, frissen végzett szakemberek és doktoranduszoknak. A résztvevők között egyaránt lesz mérnök és fizikus, informatikus és jogász, orvos és biológus, kémikus és menedzser.

A rendezvényen előadást tartanak az Európai Űrügynökség programjairól, szó esik egyebek mellett az alapkutatásokról és az űrcsillagászatról, az anyagtudományról, az űralkalmazásokról, a Mars-kutató keringő egységek adatainak feldolgozásáról és értelmezéséről.

A résztvevők közös ajánlást fogalmaznak meg Magyarországnak, hogy az ESA önkéntes programjai közül melyekhez lenne érdemes csatlakozni. Az Űrakadémián megszülető javaslatot egy kiválasztott fiatal mutathatja be a hazai döntéshozóknak.

“A nyári Űrakadémiával a MANT hagyományt szeretne teremteni, hogy létrejöjjön egy olyan szakmai fórum, amely a hazai űrszektor jövőjének meghatározó szereplőit ismerteti meg egymással és egymás szakterületeivel a további sikeres közös munka, együttműködés végett” – emeli ki a közlemény.

hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: