Otthon / Dél-somogyi hírek / Dél-Somogy felé tereli a kerítés a bevándorlókat?
Bevándorlók a II. János Pál pápa téren. Fotó: Béli Balázs
Bevándorlók a II. János Pál pápa téren. Fotó: Béli Balázs

Dél-Somogy felé tereli a kerítés a bevándorlókat?

A szerb határon épülő drótkerítés egyik hatása az lehet, hogy a “menekülteket” Baranya, Dél-Somogy és Zala felé tereli – egyre több helyütt hallani ilyen véleményeket – írja a Sonline.hu.

Sokak szerint nem véletlen, hogy épp itt, a Dél-Dunántúlon hoz létre új menekülttáborokat a kormány. S bár a dolgok jelen állása szerint Somogyban nem lesz tábor, Baranyában és Zalában már megkezdődött a kialakításuk. Közvetve Somogy sem ússza meg, hiszen a somogyi megyehatártól alig néhány kilométerre nyit hamarosan a martonfai tábor. Amely ellen már most minden eszközzel tiltakozik a baranyai falucska lakossága (Martonfáról itt olvashat részletesen – a szerk.)

Felemás érzése van a dél-somogyiaknak a menekültkérdéssel kapcsolatban. Élénken él még az emlékezetekben a délszláv válság és a nagyatádi menekülttábor. Bár a jelenlegi helyzet alig hasonlítható a húsz évvel ezelőttihez, az idegenek tömeges megjelenése és egy somogyi menekülttábor létrehozásának esélye egyaránt riasztó a nagy többségnek. A lap által megkérdezettek egy része bízik a Drávában, mint természetes akadályban, mások azt mondják: ha Földközi-tenger sem akadály a menekülteknek, miből gondoljuk, hogy egy folyó az lehet? A többség együttérez a menekültekkel, de félti környezete amúgy sem fényes közbiztonságát.

A pletykák szerint Somogyban Tab és Kaposújlak neve is felmerült a menekülttábori helyszínek kapcsán, sőt, a dél-somogyi közbeszéd szerint az egykori bolhói laktanya is szóba került menekülttáborként, de erről Horváth Csaba polgármester még nem hallott.

Laktanya üzemelt valaha Vízváron is. Itt azonban a terület annyira leromlott állapotban van, hogy alapjaiban nem alkalmas tábor kialakítására.
A Dráva menti települések vezetői egyetértenek abban is, hogy nagy eséllyel nem lesz aktuális a probléma, hiszen a folyó miatt nem egyszerű átkelni a határon, ráadásul az Ausztriába induló vonulat sem érinti a dél-somogyiakat. A teljes magyar-szerb határra épülő négy méter magas kerítés azonban új lehetséges határátlépési helyek felfedezésére ösztönzi majd a menekülteket.
alfahir.hu

 

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: