Otthon / Dél-somogyi hírek / Minimálisan csökkent a somogyi kórházak adóssága a Kormány akaratával ellentétben

Minimálisan csökkent a somogyi kórházak adóssága a Kormány akaratával ellentétben

Mint ismert éve eleje óta ígérte a Kormány a kórházak szállító tartozásának rendezését, amelyre 60 milliárd forintot fordít az állam. A  fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltatók adósságainak rendezésé nem tűrt halasztást, mert tavasz végére az bőven meghaladta a 83 milliárd forintot. Utána néztünk miként sikerült az egészségügyi tárca által levezényelt konszolidáció. Az adatok 2015. májusra és júniusra vonatkoznak, és az Államkincstár honlapján mindenki számára hozzáférhetőek.

Nagyatádon nagyjából 10%-os csökkenés volt

Nagyatádi Kórház Forrás: http://nagyatadikh.hu/
Nagyatádi Kórház Forrás: http://nagyatadikh.hu/

Nagyatádon a májusi  232 millió forint lejárt tartozásról június hónapra csak 204 millióra sikerült letornászni a az adósság állományt. Természetesen nem látunk bele az intézmény gazdálkodásába, de elképzelhető, hogy még fog jelentősen csökkenni az állomány, amennyiben később érkezik vagy érkezett meg részükre az adósság rendezéshez szükséges összeg.

A megyei kórház tartozása sem apadt őrületes mértékben májusról júniusra

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórház északi tömbjének bejárata Fotó: http://kmmk.hu
A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórház északi tömbjének bejárata Fotó: http://kmmk.hu

Az Államkincstári kimutatás alapján a Somogy Megyei Kapos Mór Oktató Kórház (így annak telephelyei is, mint Marcali) összes adóssága májusban 800 milliót mutatott, amelyet 754-re csökkentettek júniusra.

A Siófoki Kórháznál,  a rendelkezésre álló adatok szerint nem történt változás, mindkét hónapban 352 millió forint tartozást mutattak ki.

Nem azonos mértékű csökkenés országos szinten

Természetesen minden adósság csökkenés könnyítés az intézmény életében, de már az is látszik, hogy nem mindenhol sikerült egyenletesen az egészségügyi intézmények tartozásainak rendezése. Extrém példaként fel lehet hozni, hogy a Fejér Megyei Kórháznál közel 600 milliós csökkenés történt, vagy a budapesti intézmények jó része 400-500 milliós rendezést mutathat fel, addig például a Zalai megyei Kórház, vagy a tapolcai Deák Jenő kórház adósságállománya a vizsgált két hónapban növekedést mutatott.   A rekorder csökkentő minden bizonnyal a Békés Megyei Kórház 1 milliárd 100 millió forintot meghaladó összeggel.

Elég sokszor kihangsúlyoztuk, de megtesszük a cikk végén is, hogy az adatok két hónapra vonatkoznak és nagyon valószínűnek tűnik, hogy még fog érkezni az adósság rendezésre összeg, hiszen a beígért 60 milliárd a táblázat összesítése szerint nem teljesen jelent meg a számok között, így nem kizárt, hogy egyes intézmények a kimutatást megelőzően vagy ezt követően kaptak vagy fognak kapni pénzt!

Forrás: Magyar Államkincstár / KMMK.hu/ Nagyatádi Kórház/ Vidék.ma gyűjtés

Indexkép: MTI/ Újvári Sándor

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: