Otthon / Barcsi hírek / Fekáliás lehet a víz, mégis fizetni kell érte Barcson
Kép forrása: www.life.hu
Kép forrása: www.life.hu

Fekáliás lehet a víz, mégis fizetni kell érte Barcson

Fekália jelenlétére utaló baktérium jelent meg a barcsi vízben. A dél-somogyi városban 850 forintot kell fizetni egy köbméter vízért, a fővárosinál is drágább barcsi csapvizet most tizenöt percig kell forralni fogyasztás előtt. A Dunántúli Regionális Vízművek egyelőre nem válaszolt az Origo kérdésére, hogy szükségellátás idején kell-e fizetni a vezetékes vízszolgáltatásért.

Nyolc éve élünk itt, de nem iszom csapvizet. Fura, vegyszeres szaga van, a kislányomnak néha bőrpirosodása lesz tőle fürdés után – mesélte az Origónak egy barcsi asszony. Nemcsak ő óvatos, úgy tudjuk, többen is az ásványvizet választják a vezetékes helyett a dél-somogyi városban.

Szennyvízzel keveredhetett a csapvíz

Kiderült, hogy Clostridium perfringens baktérium kerülhetett a hálózatba. Ez súlyos esetben bélfalelhalást és véres hasmenést okozhat. A Somogy megyei népegészségügyi szerv szerint

a baktérium jelenléte arra utal, hogy a vízmű hálózata talajvízzel vagy szennyvízzel érintkezhetett.

A megyei kormányhivatal már figyelmeztette a település lakóit, hogy a csapvízből csak 15 perces forralás után ajánlott inni. A szennyeződés miatt helyi szükségellátást indított a Dunántúli Regionális Vízművek. Két hete lajtos kocsik járják a tizenegyezer lakosú Barcsot és a hozzácsatolt településeket, naponta három tartályautó látja el a lakókat a hőségriadó idején.

Korábban is büdös volt a barcsi víz

A DRV szóvivője az Origónak azt mondta, július 29-én kezdték a vízhordást, az után, hogy a népegészségügyi laboratórium kimutatta hálózatukban a baktérium jelenlétét.

A problémát ugyanakkor már korábban észrevehették: a vízszolgáltató egyik ügyfélszolgálati munkatársától úgy tudjuk, hogy július 20-án kaptak először panaszlevelet a víz minősége miatt. Szennyezés ide vagy oda, a társaság automata telefonközpontja még ma is büszkén hirdeti: ivóvizük biztonságos, egészséges és ellenőrzött.

Felújítás közben

Egyelőre az sem egyértelmű, hogyan kerülhetett Clostridium perfringens baktérium a hálózatba: a Somogy megyei kormányhivatal szerint a vízműnél hálózatfelújítás zajlott, és valószínűleg eközben szennyeződött a rendszer. A szolgáltató erre levelében nem tért ki, de információink szerint belső vizsgálatot indítottak a baktérium megjelenése után.

Drágán szennyezett

Az ügynek keserű mellékízt ad, hogy a DRV országos szinten is magasnak számító díjszabást állapított meg Barcson és környékén.

A Dráva-parti városban a helyi ivóvíz és a csatornadíj eléri a 850 forintot, a tízszázalékos lakossági díjcsökkentéssel együtt. Ehhez képest Budapesten 780 forintot kell fizetni ugyanezért: 399 forint az alapdíjjal együtt számolt bruttó köbméterár, míg a csatornahasználat díja 381 forint köbméterenként.

A barcsi polgármester nem akart az Origóval beszélni

Telefonon kerestük Barcs KDNP-s polgármesterét, hogy a jelenlegi vízhelyzetről, a magas köbméterárakról és a szolgáltatás minőségéről kérdezzük, de Karvalics Otttó nem akart velünk beszélni. Titkárnőjével üzente: ezzel kapcsolatban a DVR-nél érdeklődjünk.

Fekáliás lehet, mégis pénzt kérnek érte

Hétfőn írásban kérdeztük a DRV-t, hogy mi indokolja a kiemelkedően drágának tűnő köbméterárat, és hogy szennyezés miatt jelenleg kell-e Barcson fizetni csapvízért, esetleg a lajtos kocsikon hozott ivóvízért. Válaszukat, ha megérkezik, közöljük.

Megbetegedés eddig nem történt Barcson a szennyezés miatt, a szolgáltató pedig fertőtlenítette a hálózatát – ettől függetlenül helyenként még kifogásolható a víz minősége. Ezért egyelőre maradnak a lajtos kocsik is,

a barcsiak hétfőn tudják meg, hogy mikor oldják fel a vízellátás korlátozását, amely 12 ezer embert érint.

Egy helyi olvasónk ugyanakkor a lajtos kocsikkal szállított víz minőségével sem elégedett: szerinte hipóizű és -szagú, ivásra és főzésre is alkalmatlan.

Máshol is rossz a csapvíz

Problémák másutt is vannak a csapvízzel: Makón fehér, és szaglik a klórtól, mert egy korábbi szennyezés miatt az Alföldvíz Zrt. a megszokottnál több fertőtlenítőanyagot enged a rendszerbe – bár a megengedett határértéket állítólag így sem lépik túl. Apátfalván és Magyarcsanádon pedig undorítóan büdös és sárga az ivóvíz a lakók szerint, volt, aki apró kukacokat is látott benne.

Forrás: origo.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: