Otthon / Ország-Világ / A strandi lopás a sláger a tolvajok körében nyáron
Kép forrása: szeged.hu
Kép forrása: szeged.hu

A strandi lopás a sláger a tolvajok körében nyáron

A nyári időszakban leggyakoribb jogsértés szinte minden esetben a pihenéshez, a nyaraláshoz köthető: ilyen például a nyári szezonban jellemzően megszaporodó strandi lopás. A tolvajok nem fordítanak nagy figyelmet arra, hogyan és mit visznek el: szinte válogatás nélkül mindent eltulajdonítanak, amire alkalom kínálkozik.

A nyári idényben a turisztikailag frekventált területeken – így leginkább a természetes, nyílt vízpartok közelében – elharapózik a felügyelet nélkül hagyott értékek eltulajdonítása. Az elkövetőknek kedvez a strandok – mind a szabadtériek, mind a zártak – környéke: a nagy tömeg jó alkalmat kínál arra, hogy az értékektől viszonylag feltűnés nélkül megfosszák a pihenni vágyókat.

Válogatás nélkül mindent elemelnek

A tolvajok általában nem fordítanak nagy figyelmet arra, mit és hogyan lopnak el, bízvást kijelenthetjük, szinte válogatás nélkül mindent eltulajdonítanak, amire módjuk nyílik, alkalom kínálkozik, a kisebb, kevésbé értékes tárgyaktól kezdve a nagyobb értéket képviselőkig. A legfőbb szempontjuk a gyorsaság, a „könnyű” haszonszerzés reménye, a figyelmetlenség kihasználása.

Ezért különösen fontos, hogy mindent, ami odafigyeléssel, kellő körültekintéssel megtehető és csökkenti a sértetté válás lehetőségét, megtegyenek a nyaralók – tájékoztatta a hirado.hu-t a rendőrség.

A nyári időszakban az értékek védelmére azért is kell kiemelt figyelmet fordítani, mert a lopások felderítését megnehezíti, hogy a sértettek sokszor csak a strandolás végeztével észlelik a cselekményt, az elkövetőről a legritkább esetben van információjuk és nehéz szemtanúkat találni.

Diákjárőrök segítik a rendőrség munkáját

A turisztikai idényben, a frekventált nyári üdülőhelyeken megerősített létszámban és időtartamban teljesítenek szolgálatot a rendőrök, valamint együttműködő partnerei, például az önkormányzatok és a polgárőrség.

A Pápai Rendőrkapitányság és a pápai Várkertfürdő munkatársai például – iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok közreműködésével – idén júliusban délelőtt prevenciós tanácsokkal várták a vendégeket. Egy kiadványt is átadtak a pihenni vágyóknak, amely további hasznos tanácsokat tartalmazott, hogy a nyári pihenés alatt lehetőleg senki ne váljon vagyon elleni bűncselekmény áldozatává.

Ózdon már tíz éves múltra tekint vissza a Diákok a biztonságért akció. Az elmúlt években a helyi strand területén szolgálatot teljesítő tanulók jóvoltából jelentősen javult a fürdő köz- és vagyonbiztonsága. Idén nyáron ismét diákok is vigyáznak a közrendre az ózdi városi strandon: a putnoki és ózdi középiskolások a szünidő alatt látják el a szolgálatot.

A Balatonon is figyelnek

A nyári szezonban Siófokon, Balatonföldváron, Balatonszárszón, valamint Balatonlellén is működnek Bűnmegelőzési Irodák mintegy 200 diák részvételével, valamint a Marcali és a Fonyódi Rendőrkapitányság illetékességi területén további hatvan diák vesz részt a Balaton-parti bűnmegelőzésben.

A siófoki strandon már bizonyítottak is a diákok, miután – idén augusztusban – a dombóvári Apáczai Csere János Szakközépiskola és Kollégium diákjárőreinek feltűnt egy gyanúsan viselkedő nő. A diákjárőrök fotót készítettek arról, amint a nő éppen elemel valamit egy strandtörülköző alól, majd értesítették a rendőrséget. A tolvajt egykettőre elfogták.

Rendőrök a fürdőkben

Az Egri Rendőrkapitányság egyenruhásai nyáron, hétköznapokon napi több alkalommal ellenőrzik a fürdő területét, továbbá hétvégente gyalogos szolgálatot látnak el. A Strand Police programra jelentkező fiatal önkéntesek a Kecskeméti Fürdő és a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark területén és a strandok előtti parkolókban is ellenőrzéseket tartanak. Rendőrök is vigyáznak a pihenni vágyók értékeire és biztonságára például a hajdúböszörményi strandon is.

Így előzheti meg a bajt

A rendőrség a prevenciót hangsúlyozza, és a következőket tanácsolja:

– Ha strandra vagy vízpartra készülnek, lehetőség szerint mindig vegyék igénybe az értékmegőrzőt, ahol biztonságban lehetnek az értékeik! Amennyiben ez nem oldható meg, úgy ne hagyják őrizetlenül csomagjaikat, vigyázzanak rá felváltva! A strandra ne vigyenek magukkal nagy összegű készpénzt, illetve feltűnő és értékes használati tárgyakat (például ékszerek, laptop)!

– Ha gépkocsival érkeznek a strandra, ne hagyjanak értékeket az utastérben, a jármű elhagyásakor pedig bizonyosodjanak meg róla, hogy az ablakok fel vannak húzva!

– Az otthon hagyott értékek biztonságáért is tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket, a nyílászárókat ne hagyják nyitva!

Ha valakit kár ér, azonnal tegyen bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon és vegye igénybe az áldozatsegítő szolgálat segítségét! – hívja fel a figyelmet a rendőrség. Bővebb információ a www.police.hu és a www.kih.gov.hu/alaptev/aldozatsegito honlapokon található.

Ha az állampolgárok mindezen óvintézkedéseket megteszik, nagyban csökkentik annak a valószínűségét, hogy áldozattá váljanak – közölte a rendőrség.

hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: