Otthon / Ország-Világ / Augusztusban már kisebb az áramterhelés
Kép forrása: www.mavir.hu
Kép forrása: www.mavir.hu

Augusztusban már kisebb az áramterhelés

Bár az elmúlt napokban magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint július elején, a július 8-i nyári áramterhelési csúcs nem dőlt meg, mert augusztusban az irodaházak, gyárak már csökkentett üzemmódban működnek, és a szabadságok miatt kevesebben használnak légkondicionáló berendezéseket – mondta Hackl Mónika, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs osztályvezetője az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Hackl Mónika hozzátette, hogy nyáron jellemzően a klimatizálás okozza a villamosenergia-rendszer terhelésének emelkedését.

A szakemberek szerint várhatóan már nem dől meg a rekord – közölte.

Az adatok szerint a hazai lakosság negyede használ valamilyen klímaberendezést; ha ezek hatékonyan működnek, akkor kisebb az áramfogyasztásuk, az elavultabb berendezések többet fogyasztanak – hívta fel a figyelmet.

Az osztályvezető hangsúlyozta: a Mavir feladata, hogy akár extrém melegben is biztosítsa az országban szükséges villamos energiát.

Csökkent augusztusban 

A Mavir július 8-án azt jelentette be, hogy aznap valószínűleg elérte  idei nyári maximumát a villamosenergia-terhelés és  6456 megawattos (MW) negyedórás bruttó átlag csúcsértéket mértek. A nyári csúcsterhelés eddigi  rekordja a 2007-ben regisztrált 6320 megawatt volt. Az idei csúcsterhelés 33,7 Celsius fokos, délben mért országos átlaghőmérséklet mellett alakult ki.

Hackl Mónika az M1 esti műsorában elmondta, hogy ezzel a júliusi rekorddal 2015 lehet az első év a rendszerirányítás történetében, amikor – ha csak kicsivel, 9 megawattal is, de – a nyári terhelés meghaladta a télit.

Kiemelte: a Mavir feladata, hogy minden körülmények között biztosítsa az ország villamosenergia-ellátását; a szélsőséges időjárási körülményekre előre, például tartalékenergiával is készülnek. Azt is jelezte: a napokban 6000 megawatt körül van a terhelés, a napi villamosenergia-felhasználás pedig 100 ezer és 130 ezer megawattóra között alakul.

hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: