Otthon / Ország-Világ / Nagyobb védelmet várnak a szőlőtermelők
A kép forrása: www.vinolion.com

Nagyobb védelmet várnak a szőlőtermelők

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az eddiginél is jobban védje a magyar termékeket az országban, köztük a magyar borokat – ezt kérték azok a tüntetők, akik a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága előtt demonstráltak szerdán, Budapesten.

A Nébih tájékoztatása szerint a Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága az elmúlt években folyamatosan, kiemelten és tételesen ellenőrizte az Olaszországból származó bortételeket is. A vizsgálatokon hamisított terméket nem találtak, kizárólag minőségi kifogások, érzékszervi vizsgálatokkal észlelt hibák fordultak elő. A Nébih az első nemzetközi hírek megjelenését követően haladéktalanul és soron kívül megkezdte a borhamisítási botrányban érintett olasz cégektől származó, Magyarországra importált készletek ellenőrzését is, és mintegy 50 ezer hektoliter bort zárolt.

Az élelmiszer-biztonsági ügyben a Földművelésügyi Minisztérium azonnali hivatalos tájékoztatást kért az illetékes olasz borászati hatóságtól, valamint a mintákat vizsgáló laboratóriumtól is. A kapcsolatfelvétel eredményeként augusztus 5-én létrejött egyeztető tárgyaláson a magyar szakemberek garanciát kértek az olasz szakmai delegációtól afelől, hogy a Magyarországra beérkezett bortételek a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően készültek, nyomon követésük biztosított.

A tájékoztatás jelzi: az országba érkező lédig borászati termékek mennyisége – az utóbbi évek szigorú hatósági ellenőrzéseinek köszönhetően – évről évre nagymértékben csökken: tavaly mintegy 300 ezer hektoliter volt, az idei első félévében pedig 125 ezer hektoliter. A Nébih, ahogyan eddig, úgy a jövőben is minden szükséges intézkedést megtesz azért, hogy a magyar fogyasztók megfelelő minőségű és nyomon követhető borászati terméket tölthessenek a poharukba.

Mindehhez Mészáros Kálmán, a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatója az MTI-nek hozzátette: az igazgatóság dolgozói évente 1200 bormintát vizsgálnak meg az országban. Emellett a megyékben a kormányhivataloknál dolgozó borászati felügyelők ugyancsak végeznek ellenőrzéseket. A kifogásolt tételek aránya csupán 5,6 százalék.

Hosszabb távon kellene gondolkodni 

A Nébih szakmai igazgatóságánál a tüntetők petícióját Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára vette át. Gál Péter az MTI-nek a petíció átvételét követően azt hangsúlyozta: a szőlőt úgy termelik, ahogyan megfizetik, ezért fontos, hogy a szőlőnek olyan ára legyen – utalva az olcsó olasz borimport okozta anomáliára -, ami által a termelése fenntartható legyen hosszú távon gazdaságilag is, mivel magyar szőlőtermelés nélkül nincs magyar borászat. Kiemelte: ezzel a ténnyel a szakmában, az ágazatban mindenki tisztában van, csak néha a rövid távú érdekek felülírják a hosszú távú közös érdekeket.

Forrás: hirado.hu

 

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: