Otthon / Ország-Világ / 4,9 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma júniusban

4,9 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma júniusban

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9, a belföldi vendégeké 3,9 százalékkal nőtt júniusban az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 4,9 százalékkal volt nagyobb – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Júniusban 7,1 százalékkal több külföldi vendég töltött el összesen 1 millió 237 ezer éjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben emelkedett.

A júniusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. A Lengyelországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból érkező forgalom 17, 21 és 11 százalékkal emelkedett. A Csehországból és az Ausztriából érkező vendégek 1,4, illetve 6,7 százalékkal több, míg a német turisták 5,9 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

Júniusban a belföldi vendégek száma 6,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, összesen 1 millió 280 ezer éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt. A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 12 százalékkal emelkedett, 34,7 milliárd forint volt. Ezen belül a szállásdíj-bevétel 20,6 milliárd forintot tett ki, 13 százalékkal többet a tavaly júniusinál. A vendéglátás bevétele 7,2 milliárd forint volt, ami 7,5 százalékos növekedés. Az egyéb bevételek 6,9 milliárd forintot értek el, 12 százalékkal emelkedtek. A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 6 forinttal, 2 százalékkal gyengült, 312 forint volt – közölte a KSH.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 4,0 százalékponttal emelkedett, 58,0 százalék volt. Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,4 százalékkal többet költöttek. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2194 egység fogadott el pihenőkártyát, 1 milliárd 469 millió forint értékben.

Az év első hat hónapjában a külföldiek esetében a vendégéjszakák száma 4,9, a belföldieknél 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek 5,7 százalékkal több, összesen 10 millió 452 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 5 millió 479 ezer, a belföldi vendégek 4 millió 973 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 9,4 százalékkal több, 157,7 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,4 százalékponttal emelkedett, 49,2 százalékos volt.

A SZÉP-kártya felhasználási értéke 1,6 százalékkal nőtt, összesen 6 milliárd 845 millió forintot költöttek vele.

Június 30-án az előző év azonos időpontjához képest a Magyarországon működő egységek száma 2,6 százalékkal több, 3165 volt, a férőhelyek száma 311 ezer volt, stagnált.

NGM: meghatározó szerepet tölt be a SZÉP-kártya a hazai turizmusban 

Júniusban a kereskedelmi szálláshelyeken a SZÉP-kártya felhasználás 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, mintegy 2200 szálláshelyen csaknem 1,5 milliárd forintot költöttek a kártya felhasználásával; a mutatók most is igazolták, hogy a pihenőkártya-rendszer meghatározó szerepet tölt be a magyar turizmusban – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal adatait kommentálva.

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet, hogy a belföldi turizmusra az utóbbi években jellemző folyamatos élénkülés júniusban is stabil volt. Az 553 ezer belföldi vendég csaknem 1,3 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 6,3, illetve 3,9 százalékos növekedést jelent. A magyaroktól származó szállásdíj-bevétel 13,8 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest.

Az NGM hangsúlyozta azt is, hogy a beutazó turizmus az utóbbi hónapokban folyamatos növekedést mutatott. Júniusban az egy évvel korábbinál 7,1 százalékkal több, 474 ezer külföldi vendég választotta a magyar szálláshelyeket, ahol 5,9 százalékkal több, 1,24 millió éjszakát töltöttek.

Az erős júniusi vendégforgalmi adatok mögött a belföldit meghaladó dinamikával bővülő beutazó forgalom teljesítménye áll, amely csaknem 13 százalékos növekedéssel 13,2 milliárd forint szállásdíj-bevételt eredményezett – áll a minisztérium közleményében.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: