Otthon / Barcsi hírek / Az önkormányzat szabja meg a vízdíjat Barcson
A kép forrása: origo.hu Karvalics Ottó, Barcs város polgármestere Forrás: MTI/Varga György

Az önkormányzat szabja meg a vízdíjat Barcson

Vizsgálják, hogy lehet-e olcsóbb a vízszolgáltatás, ha rosszabb minőségű, de a vízdíjat nem ők, hanem a barcsi önkormányzat szabta meg – mondta az Origónak a Dunántúli Regionális Vízmű. A barcsi polgármester hétfőn elhajtotta az Origo újságíróját, amikor a fekáliával szennyezett vízről kérdeztük, amiért a lakosok ugyanúgy fizetik a vízdíjat, mint a tiszta vízért.

Fekáliára utaló baktériummal fertőződött az ivóvíz Barcson – írtuk meg hétfőn. Ennek ellenére a lakosság továbbra is ugyanazt a vízdíjat kell, hogy fizesse az elhasznált, szennyezett vízért. A vizet szolgáltató DRV Zrt. lajtos kocsival ingyen osztja az ivóvizet, ez azonban mégsem ugyanaz a szolgáltatás, mint a vezetékes ivóvíz. Ráadásul helyiek beszámolója szerint a víz nemcsak ivásra, de mosdásra sem alkalmas, bőrpirosodást okoz. Így a lajtos kocsis vízosztás nem pótolja egészen a háztartások vízszükségleteit.

A DRV-t e-mailben kérdeztük arról, miért kell egy gyengébb minőségű szolgáltatásért ugyanazt a díjat fizetni, mint korábban. A szolgáltató kérdésünkre azt válaszolta, “vizsgálják annak lehetőségét, hogy érvényesíthető-e jóváírás az árhatóság által megállapított díjakból a havária időszakára”.

Az önkormányzat írja elő

Azonban, mint írják, a vízdíjakat nem ők, hanem a barcsi önkormányzat szabta meg. “A tartálykocsis vízellátást térítésmentesen biztosítja a szolgáltató, nem kerül hozzáadásra a helyi vízdíjakhoz (…) A víziközmű-szolgáltatás díjait nem a társaság határozza meg, a DRV Zrt.-nek üzemeltetőként kötelezettsége alkalmazni az árhatóság által megállapított díjakat. 2011. év végéig az önkormányzat mint díjmegállapító hatóság határozta meg a vízdíjakat. 2012-től kezdődően a víziközmű-törvény előírása szerinti díjmoratórium van érvényben, 2013. július 1-től a társaság érvényesíti a lakossági 10%-os díjcsökkentést” – írták.

Korábban az Origo megkereste a barcsi KDNP-s polgármestert, Karvalics Ottót, aki azonban nem kívánt válaszolni a kérdésekre. Titkárnőjével üzente: a témával kapcsolatban a DVR-nél érdeklődjünk.

Drága a barcsi víz

Barcson egyébként országos összehasonlításban is rendkívül magas az ivóvíz- és csatornadíj. A kettőt összeadva 850 forintba kerül a víz köbmétere, amely több, mint például Budapesten. Pedig a fővárosban világviszonylatban is rendkívül drága a víz.

Cikkünk megjelenése előtt e-mailben fordultunk a barcsi polgármesteri hivatalhoz, akiktől a következőket kérdeztük:

  • Miért kell fizetni a szennyezett ivóvízellátás után vízdíjat?

  • Ha fizetni kell, miért ugyanannyit kell, mint eddig? A lajtos kocsival biztosított ivóvízellátás nem ugyanolyan minőségű szolgáltatás, mint a vezetékes ivóvízellátás. Egyetértenek-e azzal, hogy egy rosszabb ellátásért ugyanannyit fizessenek a lakosok?

  • Tervezi-e az önkormányzat, hogy ezen változtasson, például hasonló hibák esetére olcsóbbá vagy ingyenessé tegye a vízellátást?

  • Miért kerül Barcson kimagaslóan sokba, 850 forintba a víz- és csatornadíj?

Válaszaikat, amennyiben megérkeznek, közöljük.

Forrás: origo.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: