Otthon / Ország-Világ / Az OTP augusztus 15-től kezdi a jóváírásokat a forinthiteleseknél
Kép forrása: orientpress.hu

Az OTP augusztus 15-től kezdi a jóváírásokat a forinthiteleseknél

Augusztus 15-én kezdődhetnek a jóváírások az OTP Banknál a forinthiteles ügyfelekkel való elszámolás keretében – mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten. Kiemelte, hogy a devizahiteles elszámolások keretében eddig 400 ezer OTP-ügyfél kapott vissza pénzt a banktól.

A harmadik negyedévben a forinthiteles elszámolásban várhatóan 10-12 milliárd forintot írnak jóvá az ügyfelek javára. Összesen 1,2 millió forinthiteles ügyfelük közül az elszámolásban 600 ezren érintettek.

Ennyi ügyfélnek van még élő forinthitel-szerződése, vagy olyan lejárt szerződése, amelyhez kapcsolódóan a banknak visszatérítési kötelezettsége van.

Ennek megfelelően 600 ezer levelet küldenek ki augusztus-szeptemberben, ez tartalmazza azokat a leveleket is, amelyeket az élő szerződésekkel, de az elszámolással nem érintett ügyfeleknek küldenek ki. A forint ügyletek elszámolása az OTP-nél és az OTP Jelzálogbanknál 271 ezer ügyletet érint – fűzte hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Bencsik László elmondta, hogy az OTP Faktoringnál mintegy 90 ezer ügyfél érintett az elszámolással, akik azt 5 évig kérhetik. A második negyedévben 16 ezer ügyfél kérte az elszámolást, a kérelmek egyharmada hiánypótlás alatt van, így eddig közel 12 ezer ügyféllel számoltak el.

Az OTP péntek hajnalban tette közzé gyorsjelentését: e szerint az idei második negyedévben 38,2 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, szemben a bázisidőszak 153,1 milliárd forintos veszteségével, ami meghaladja az elemzői várakozásokat, a hathavi adózott eredmény pedig 40,1 milliárd forint a tavalyi első félévi 147,3 milliárd forintos veszteség után.

Bencsik László az eredményeket értékelve kiemelte: a jó negyedév az orosz és ukrán veszteségek visszaesésének köszönhető. Kifejtette: Ukrajnában az segített, hogy stabilizálódott a hrivnya árfolyama, így a céltartalékokat csökkenteni lehetett, de az ukrán gazdasági helyzet nem túl bíztató, így a második fél évben további jelentős céltartalékokat kell képezni. Hozzátette: a oroszországi bevételek is nőttek valamelyest, csökkentek a veszteségek a második negyedévben, és a kockázati költségek is alacsonyabbak lettek. Utóbbi egyik oka, hogy az OTP pontosította céltartalékolási módszertanát – fűzte hozzá.

A vezérigazgató-helyettes kitért arra is, hogy a pénzintézeti különadó a második negyedévben csak a szlovák leánybanknál jelentkezett, 183 millió forint összegben.

Bencsik László kifejtette, hogy a második negyedévben tovább csökkent (a 2014-es 76-ról 73 százalékra) a nettó hitel-betét arány, vagyis lényegesen több betéttel rendelkezik a bankcsoport, mint hitelállománnyal, ami stabillá és likviddé teszi bankot, bár jövedelmezőségi szempontból nem optimális. Az OTP célja, hogy megálljon a ráta csökkenése – tette hozzá. Kedvezőnek nevezte, hogy a 90 napon túli hátralékos állomány aránya 18,4 százalékra csökkent, a fedezettség pedig 89,6 százalékra emelkedett.

Az OTP tőkehelyzetéről elmondta, hogy a tőkemegfelelési mutató 13,3 százalékra nőtt az első negyedéves 13-ról, és tovább nőtt a likviditási tartalék is: 3 százalékkal, 7,159 millió euróra emelkedett.

Bencsik László kifejtette, hogy a hitelállomány negyedéves szinten 2 százalékkal csökkent, ennek oka, hogy Ukrajnában és Oroszországban egyaránt 12 százalékkal csökkent ez az állomány. A betétek kapcsán úgy vélte, nem cél a betétállomány további növekedése (a lakossági betétállomány szinten maradt április-júniusban), figyelembe véve a bank likviditási helyzetét, és a hitel-betét mutatót.

Az OTP Bank 3,1-3,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol Magyarországon, valamint a fogyasztás és a reálbérek emelkedésével – fejtette ki Bencsik László. Kiemelte: remélik, hogy ebben a pozitív környezetben a hitelállományukat is növelni tudják.

Arra a kérdésre, hogy a görög bankok Balkánon való meggyengülésével vannak-e akvizíciós tervei az OTP-nek, Bencsik László elmondta: bíznak benne, hogy nyílnak ilyen lehetőségek, ha pedig ez így lesz ‘az OTP-nek szándékában áll tovább terjeszkedni’ azokon a piacokon – Bulgáriában, Romániában és adott esetben Szerbiában -, ahol a görög bankok jelen vannak.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: