Otthon / Barcsi hírek / Hétfőtől ismét iható a vezetékes ivóvíz három dél-somogyi településen
Kép forrása: www.szon.hu

Hétfőtől ismét iható a vezetékes ivóvíz három dél-somogyi településen

Barcson, Drávaszentesen és Somogytarnócán korábban baktériumos szennyezettséget találtak a hálózatban.

Barcson már pénteken, a másik két dél-somogyi településen: Drávaszentesen és Somogytarnócán pedig hétfőtől ismét iható a vezetékes ivóvíz – közölte a szolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. kommunikációs referense az MTI-vel pénteken.

Gyarmati Judit tájékoztatása szerint a közegészségügyi hatóság jóváhagyásával pénteken feloldották a szükségvízellátás Barcson, ahol 12 ezer ember fogyaszthatja ismét a vezetékes hálózatról az egészséges ivóvizet, a két másik – 340 vízbekötéssel érintett – településen pedig hétfőtől lehet ismét vezetékes vizet fogyasztani.

A szolgáltató megvizsgálja annak lehetőségét, hogy érvényesíthető-e jóváírás a díjakból a havária időszakára – áll a közleményben. Hétfőig továbbra is tartálykocsikkal szállítják az ivóvizet a Barccsal szomszédos két településre.

Az ivóvíz baktériumos fertőzöttségről július 29-én számolt be a Barcsmédia, akkortól szállították a településekre tartálykocsikkal az ivóvizet.

A portálnak Varga Tibor, a Nagyatádi Járási Hivatal közegészségügyi felügyelője elmondta: a vízben talált baktériumok bélgyulladást, hasmenést okozhatnak. Takarításra mosdásra, mosás, WC-használatkor továbbra is fel lehet használni, egyéb másra azonban csak 15 perces forralás után.

A DRV Zrt. kommunikációs referense aznap az MTI érdeklődésére elmondta: a szolgáltató a közegészségügyi hatósággal egyeztetve a legkisebb közegészségügyi kockázatot megelőzve döntött a szükségvíz ellátás elrendelése mellett. A vízminőség helyreállítása érdekében átmossák, fertőtlenítik a hálózatot.

Közölte továbbá, hogy az átmeneti időszakban 3 tartálykocsi reggel 8 és este 8 óra között folyamatos körjáratozással biztosítja a vízellátást. A tartálykocsiban lévő ivóvíz a kiváló minőségű drávagárdonyi vízműtelepről származik- tette hozzá.

Egy héttel ezelőtt Gyarmati Judit az MTI-t arról tájékoztatta: elvégezték a tározómedencék, a kutak fertőtlenítését, mosatását. Az ellenőrző vízminta vizsgálatok alátámasztják, hogy a víz minősége jelentősen javult, az ellátásbiztonság és a legkisebb közegészségügyi kockázat megelőzése érdekében azonban indokolt további technológiai és hálózati tisztítások elvégzése, valamint újabb ellenőrző vízminta vizsgálatára.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Halálos gázolás Somogyban

Gyalogost gázolt halálra ma reggel Balatonkeresztúr térségében az M7-es autópályán egy személygépkocsi. Emiatt teljes útlezárás …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: