Otthon / Kultúra és Tudomány / Rossz helyen van a greenwichi délkört jelző csík
gy turista cigánykerekezik a meridián felett a greenwichi Királyi Obszervatóriumban. (Fotó: AFP)

Rossz helyen van a greenwichi délkört jelző csík

A modern kori GPS-technológia tette nyilvánvalóvá, hogy a 19. századi tudósok tévedtek, számításaikba pontatlanság csúszott.

Évről évre turisták százezrei zarándokolnak a greenwichi Királyi Obszervatóriumba Nagy-Britanniában, hogy a keleti és a nyugati féltekét elválasztó kezdő délkörnél pózolva fényképezkedjenek. A meridiánt azonban rossz helyen jelzi a híres sárgaréz csík, valójában 102 méterrel keletebbre, egy parkban kellene húzódnia. Ott ma csak egy szemetes áll. Csillagászok sürgetik, hogy jelölje új csík a greenwichi délkör pontos helyét.

Washingtonban 1884. október 22-én kötötték meg az úgynevezett meridiánegyezményt, amely egyetlen egységes kezdő délkört határozott meg minden országra az aktuálisan létező sokféle kezdő délkör helyett. Ennek értelmében a Nemzetközi Fokmérési Szövetség 26 tagállama – köztük Magyarország – abban állapodott meg, hogy a földrajzi hosszúságok számozását attól a délkörtől számítják, amely az angol greenwichi Királyi Csillagvizsgáló nagy délkörtávcsövén halad át.

A Chester A. Arthur amerikai elnök által összehívott Nemzetközi meridiánkonferencián arról is határoztak, hogy a hosszúsági köröket a kezdő meridiántól mint nulla foktól két irányba indulva 180 fokig számítsák, keletre pozitív, nyugatra negatív előjellel. A Földön minden helynek megvan a délkörhöz képesti kelet-nyugati meghatározása, a csík pedig elválasztja egymástól a bolygó keleti és nyugati féltekéjét. Esténként a kezdő délkört zöld lézerfénnyel kivetítik az égre.

A kezdő délkörhöz kötötték egyben a greenwichi középidőt (GMT) is. A világon ehhez igazítják az időzónákat, az új nap, az új év és az új évezred kezdetét. A modern kori GPS-technológia azonban nyilvánvalóvá tette, hogy a 19. századi tudósok tévedtek, számításaikba pontatlanság csúszott: a kezdő délkör kijelölésénél figyelmen kívül hagyták a finom eltéréseket a gravitációban a délkörtávcső beállításakor.

Ken Seidelmann, a Virginiai Egyetem kutatója a The Daily Mirror című brit tömeglapnak elmondta: “A technológia fejlődésével elkerülhetetlen volt, hogy változzon a kezdő meridián helye. Talán új jelzést kellene feltüntetni a Greenwich Parkban.”

Az amerikai csillagásszal egyetért a greenwichi Királyi Csillagvizsgáló tudósa, Marek Kukula is. “Egy új csík jó ötlet, most ugyanis csak egy szemetes van ott” – jegyezte meg a The Independent című lapnak, hozzátéve, hogy a 102 méteres eltérés semmilyen hatással nincs az időzónákra, a térképszolgáltatóknak azonban lehet, hogy pontosításokat kell végrehajtaniuk.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: