Otthon / Ország-Világ / Sorban állnak a jó albérletekért, kevés a kollégiumi férőhely
Kép forrás: kollegiumok.tek.unideb.hu

Sorban állnak a jó albérletekért, kevés a kollégiumi férőhely

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a fővárosban keres albérletet. Nem ritka, hogy a tulajdonos még válogathat is a jelentkezők közül, s gyakran az költözhet be, aki többet fizet.

A felmérések azt mutatják, annak, aki Budapesten keres albérletet, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A belvárosban jóval kétezer forint felett van az egy négyzetméterre vetített havi bérleti díj – rezsiköltség nélkül. A legdrágábbak a bérlemények a II., az V., a VI. és a XIII. kerületben.

A diákok leginkább a belvárosi, bútorozott lakásokat keresik, fontos az is, hogy alacsony legyen a rezsi. Egy-egy jobb lakásért sorban állnak a bérlők, a tulajdonos még válogathat is, s gyakran az költözhet be, aki többet fizet. Az ingatlanközvetítők azt mondják, lehet még olcsó albérletet találni; igaz, nem biztos, hogy a belvárosban. A másik megoldás, ha több diák bérel nagyobb, többszobás lakást.

A statisztikák szerint az elmúlt fél évben húsz százalékkal emelkedtek az albérleti díjak a fővárosban. A drágulás egyik oka alapvetően az, hogy az utóbbi hónapokban beindult az ingatlanpiac, a befektetők nem bankba teszik a pénzüket, hanem ingatlanba fektetik, amit aztán később külföldieknek adnak ki. Ezért javasolja a szakértő azt, hogy a szülők is dönthetnek az ingatlanvásárlás mellett, különösen, ha a megvásárolt lakás egyik szobáját egy diáktársnak ki lehet adni. Így rögtön bevételt is termelhet az adott ingatlan.

Az ingatlanpiaci előrejelzések arra utalnak, hogy a következő hónapokban további drágulásra lehet számítani a budapesti ingatlanpiacon, mert egyre kevesebb lesz az üres bérlemény. Nehéz megjósolni, hogy meddig tart az emelkedés. Sokak szerint a törvényi szabályozás oldaná meg a problémát, ahogyan Németországban: Berlinben június óta maximálják az albérletek díját.

Vidéken valamivel olcsóbban lehet albérletet találni. Debrecenben átlagosan 1600, Pécsett 1300, Szombathelyen pedig 1200 forint volt az elmúlt fél évben kiadott ingatlanok négyzetméterenkénti bérleti díja, de például Győrben, ahova az utóbbi időben nagyon sokan költöztek az autóipari beruházások miatt, már-már budapesti árakkal kell számolni.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: