Otthon / Ország-Világ / Az FM a terméktanáccsal közösen dolgoz ki intézkedéseket a tejpiaci helyzet kezelésére
A kép forrása: magyarhirlap.hu

Az FM a terméktanáccsal közösen dolgoz ki intézkedéseket a tejpiaci helyzet kezelésére

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tisztában van a tejpiacon tapasztalható nehézségekkel, a lehetséges intézkedéseket a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal együttműködésben dolgozza ki.

A minisztérium a szakmai szervezetek korábban közzétett állásfoglalására reagált, amelyben a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Koncentrált Tejű Fajtákat Tenyésztők Egyesülete közösen azonnali kormányzati és uniós döntéseket sürgetett a kedvezőtlen tejpiaci helyzet kezelésére.

A tárca közleménye kiemeli: az ágazat és a szaktárca céljai megegyeznek egymással, de a konkrét döntések meghozatalakor a szakmai érvek, a jogi keretrendszer és a költségvetési szempontok együttes vizsgálata szükséges. Megjegyzik, hogy a jelenlegi helyzet kialakulásában főként globális folyamatok játszottak szerepet, ennek megfelelően mind nemzeti, mind uniós szinten keresik azokat a megoldásokat, amelyek termelői és feldolgozói oldalon is enyhíthetik az egyébként az egész világpiacot jellemző túlkínálatból adódó nehézségeket. Az uniós válságkezelési intézkedések egyelőre hatástalanok, ami azt jelzi, hogy a jelenlegi problémát nem lehet regionális szinten megoldani.

A szervezetek felvetésére, miszerint az ellenőrző hatóságok adjanak soron kívül információt a tejágazati áfacsalásokkal kapcsolatban elvégzett vizsgálatokról, azt közölték: az ellenőrzések elrendelése, az eredmények kommunikációja a tej terméktanács mellett mind az FM, mind pedig a Nébih honlapján megjelent, a médiában olvasható volt. Az adóhatóság az elmúlt 3 évben a tejágazatban lefolytatott csaknem 200 adóellenőrzés során megközelítőleg 5,5 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel.

A szakmai szervezetek azt is javasolták, hogy a fogyasztói folyadéktej kerüljön az 5 százalékos áfa-körbe 2016-tól. A szaktárca szerint erre jelenleg a költségvetési egyensúly fontossága miatt nincs lehetőség. 2016-tól a sertés tőkehúsok áfa-kulcsa csökken 27 százalékról 5 százalékra. Amennyiben a gazdasági növekedés a terveknek megfelelően alakul, valamint a sertés tőkehús áfacsökkentésének pozitív hatásai beigazolódnak, sor kerülhet további termékkörök, így a baromfi termékek, valamint a tej és tejtermékek bevonására is. Az FM továbbra is támogatja, hogy az alapvető élelmiszerek újabb termékkörei is minél hamarabb kedvezményes áfa-körbe kerüljenek – írták.

A szakmai szervezetek azt is szorgalmazták, hogy kezdődjön kormányzati szakmai konzultáció a belföldi nyerstej 80-90 százalékát előállító társas tejtermelő vállalkozások jövőjével kapcsolatban. A szaktárca válasza szerint ahogy eddig, úgy továbbra is nyitottak a konzultációra, és továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a hazai boltok polcaira minél nagyobb arányban belföldi alapanyagokból előállított, jó minőségű magyar áru kerüljön.

Az FM jelezte azt is, hogy az EU mezőgazdasági és halászati tanácsa szeptember elején rendkívüli ülést tart, amelynek napirendjén szerepel a tejpiaci helyzet megvitatása, ahol Magyarország továbbra is az európai szintű megoldás mellett fog érvelni.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: