Otthon / Ország-Világ / Adószázmilliárdok tűnnek el az építőiparban
A kép forrása: www.hrblog.hu

Adószázmilliárdok tűnnek el az építőiparban

Több százmilliárd forint tűnik el az építőiparban a feketekereskedelem miatt: a dolgozókat nem jelentik be, és a magas áfakulcs miatt a számlázás is gyakran elmarad – írta pénteki számában a Napi Gazdaság.

A lapnak Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke azt mondta, a feketemunka régi problémája a szektornak, emellett három különböző eljárás jellemző az építőipari termékekkel való trükközésekre. Vannak olyan termékek, amelyek után soha nem adóznak, ilyenek a homok-, a sóder-, a cement- vagy éppen a betonszállítmányok, más esetekben a különböző importtermékeket Magyarországon egyszerűen nem is regisztrálnak, így azok “láthatatlanok” maradnak a statisztikák és az adóbefizetések szempontjából. A harmadik eset a klasszikus fiktív utaztatásé: csak papíron utaztatják az adott terméket, majd egy, legfeljebb két hónapig az adott cég nevére számláznak, de mire a külföldi adóhatóság kapcsolna, a vállalat eltűnik.

Vidor Győző a napilapnak azt mondta, a nagyobb, a költségvetésnek is jelentős bevételkiesést jelentő csalások felderítése annyira bonyolult, sok pénzt felemésztő munka, hogy inkább a megelőzésre kellene nagyobb figyelmet fordítani.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: