Otthon / Barcsi hírek / Nem akarnak fizetni a barcsiak és a hozzá tartozó két településrészen a rossz minőségű vízszolgáltatásért
A kép forrása: koronaradio.hu

Nem akarnak fizetni a barcsiak és a hozzá tartozó két településrészen a rossz minőségű vízszolgáltatásért

Annak ellenére, hogy feloldották a szükségvízellátást Barcson, Drávaszentesen és Somogytarnócán, a lakosság még mindig bosszankodik, a víz minőségére még továbbra is rengeteg a panasz. Nem érzik igazságosnak azt, hogy fizetniük kellene azért, hogy három hétig lajtoskocsiból kapták a vizet. A vezetékes víz minősége rossz – a szolgáltatás díja kiemelkedően magas.

A legnagyobb közösségi oldalon hangoztatják: “kárpótolni kéne a barcsiakat”, “ha a víz fogyasztásra alkalmas, akkor miért mocskos és büdös”, “ezt itatnák velünk  drága pénzen”.  Többen kilátásba helyezték, hogy a következő számlát nem fogják kifizetni. – írja a sonline.hu

A barcsiak kálváriáját látva Ander Balázs országgyűlési képviselő és Karvalics Ottó polgármester is felemelte a hangját.

Karvalics azt kérte, hogy  a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedje el erre az időszakra a vízdíjakat.

Karvalics Ottó polgármester A kép forrása: origo.hu
Karvalics Ottó polgármester
A kép forrása: origo.hu

– Válaszukban tegyék egyértelművé, hogy milyen jogszabályi háttér alapján van lehetőség a vízdíj elengedés meghozatalára – kérte Barcs első embere.

Fontos megjegyeznünk, hogy a magas, horribilis összegű vízdíjat a barcsi képviselő-testület szavazta meg, amelyre a Jobbik önkormányzati képviselője, Ander István nemet mondott. A kérdés jogosan vetődik fel, hogy a többiek, miért szavazták meg? 

Ander Balázs  Dél-Somogy országgyűlési képviselője a múlt héten a DRV Zrt. vezérigazgatójának írt egy levelet, amelyben jelezte, hogy egy felnőtt ember napi ivóvízigénye minimum 2-3 liter, a legolcsóbb ásványvíz literje körülbelül 50 forintba kerül. Ander feltette a kérdést, hogy tervezik – e a fogyasztó személyenként, a korlátozás időtartamára vonatkozóan, legalább napi 100 forintjával kárpótolni, számlajóváírás formájában kompenzálni az érintett barcsi, drávaszentesi és somogytarnócai lakosokat?

Ander Balázs országgyűlési képviselő
Ander Balázs országgyűlési képviselő

A DRV Zrt. ígéretet tett a politikusnak, hogy ha valakinek ezen korlátozás, illetve szükségvízellátás miatt igazolhatóan kára keletkezett, megtérítik azt. A vízszolgáltató továbbá tudatta azt is, hogy a rendkívüli helyzet kapcsán adható kompenzáció vizsgálata továbbra is folyamatban van. A barcsi vízben talált Clostridium baktériumok okát még mindig nem találták meg. A vizsgálatok folynak, a szennyeződés valószínűsíthetően az illegális hálózatra a rátáplálásból származik. A végleges megoldást a most is folyamatban lévő vízminőség javító program befejezése jelentheti.

Fontos kérdés az, hogy ki állapítja meg a vízdíjat?

A sonline.hu cikke szerint a nemzeti fejlesztési miniszter az, aki rendeletben állapítja meg a hatályos törvények alapján a közműves ivóvízellátás, valamint a közműves szennyvízelvezetés és – tisztítás díját. Figyelembe veszik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslatát. A miniszter még nem hirdette ki a víziközmű-szolgáltatás díjait. Emiatt még a 2011-es – még az önkormányzatok által meghatározott díjakat fagyasztották be, illetve csökkentették a rezsicsökkentéssel egyidejűleg.

– A szolgáltatók nem saját hatáskörben döntenek az árak mértékéről, hanem a kijelölt árszabályozó hatóság (jelen esetben a nemzeti fejlesztési miniszter) központilag rögzíti azokat – írta megkeresésünkre a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kommunikációs osztálya. – A rögzített díjszabások mindaddig érvényben maradnak, amíg a hivatal javaslatának figyelembe vételével a miniszter rendeletben új díjakat nem állapít meg.
“Barcs esetében nem a Hivatal állapította meg a víziközmű-szolgáltatási
díjakat, azokat korábban az önkormányzat, mint az akkor hatályos jogszabályok alapján az árhatósági jogkör gyakorlója. A jogszabályi változások következtében 2012. január 1-jét követően – az átmeneti díjak kivételével – a Hivatal javaslata alapján a nemzeti fejlesztési
miniszter rendelkezik díjmegállapítási jogkörrel.” – írja a sonline.hu

Forrás: Sonline.hu nyomán

 

 

 

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: