Otthon / Ország-Világ / Kevesebb az ukrán és az orosz turista
A kép forrása: tastehungary.com

Kevesebb az ukrán és az orosz turista

Idén az első fél évben tovább nőtt a magyarországi szállodáknál a vendégéjszakák száma és a bruttó forgalom is, annak ellenére, hogy Ukrajnából és Oroszországból sokkal kevesebb turista jött – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége jelentéséből, amely a magyarországi és nemzetközi szállodaipar január-júniusi teljesítményét foglalja össze.

Az idei év első hat hónapjában a magyarországi szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 3,547 millió volt, 8,2 százalékkal bővült az előző év hasonló időszakához mérve, a külföldieké pedig 4,3 százalékkal 4,783 millióra nőtt. A szállodai vendégéjszakák száma országos szinten 5,9 százalékkal nőtt 8,357 millióra, Budapesten 7,9 százalékkal 3,657 millióra nőtt, a Balatonon 4,4 százalékkal 1,234 millióra csökkent.

A hazai szállodák átlagos kihasználtsága az idén január és június között 49,2 százalékos volt, a bázisnál 2,4 százalékponttal magasabb. A bruttó átlag szobaár 16 779 forint volt, 5,6 százalékkal magasabb, az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel (bruttó REVPAR) 11,2 százalékkal 8256 forintra nőtt.

Január-júniusban országosan a szállodák összes bruttó forgalma 9,8 százalékkal 143,1 milliárd forintra nőtt, a budapestieké 12,4 százalékkal haladta meg a bázist, és 72,5 milliárd forintot tett ki.

A jelentés kiemeli: idén az első félévben a hazai szállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 43,8 százaléka, a belföldi vendégéjszakák 10,5 százaléka, a külföldi vendégéjszakák 68,6 százaléka, az összes szállodai árbevétel 50,7 százaléka, a szoba árbevétel 55,8 százaléka budapesti hotelekben realizálódott, miközben a szállodai kapacitás 31,7 százaléka volt Budapesten.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a balatoni régióban tapasztalt elmaradás oka a hévízi szállodák összes bruttó forgalmában idén az első félévben mutatkozó 13 százalékos csökkenés, ami az orosz és ukrán kereslet drasztikus visszaesésének következménye. Idén az első félévben a balatoni régió szállodáinak összes bruttó árbevétele – a hévízi hotelek nélkül – 10,3 milliárd forint volt, ami 4,4 százalékkal nagyobb a múlt évinél.

Jelezték, hogy a szobaárak, a REVPAR, a forgalom növekedését idén eddig az euró/forint árfolyam változása alig változtatta, mert 2015 első hat hónapjában elért 307,5 forintos átlag árfolyam csupán 0,1 százalékkal volt erősebb a bázis 307,7 forintnál.

Idén január-június között a szállodákban beváltott összesen 6,052 milliárd forint értékű SZÉP-kártya a magyarországi hotelek belföldi 25,939 milliárd forint szállásdíj bevételének 23,3 százalékát tette ki.

Az első félévben országos szinten az ötcsillagos hotelek teljesítménye javult kiugró mértékben: a bruttó REVPAR 15 százalékkal 24 408 forintra, a szobafoglaltság 2,6 százalékponttal 64,8 százalékra, a bruttó átlag szobaár pedig 10,5 százalékkal 37 654 forintra nőtt.

A legnagyobb beutazó piacok esetében kiemelkedő volt a szállodai vendégéjszakák számának növekedése a brit (+24,2 százalék), az amerikai (+13 százalék), az olasz (+10,7 százalék), a francia (+7,9 százalék), a cseh (+6,6 százalék), a lengyel (+5,6 százalék) és az osztrák (+5,4 százalék) esetében. A szomszédos országok közül Szlovákiából (+13,6 százalék), Szerbiából (+8 százalék), Horvátországból (+7,5 százalék) is kedvezően alakult a forgalom. A hagyományosan legnagyobb piacról, Németországból érkezők számában folytatódott az elmúlt években tapasztalt negatív tendencia, 6,5 százalékkal csökkent az onnan érkezők vendégéjszakáinak száma.

Az év első hat hónapjában – az orosz-ukrán konfliktus következtében – a szállodai vendégéjszakák száma az oroszoknál 30,1 százalékkal, az ukránoknál 16,4 százalékkal csökkent a bázishoz képest – derül ki a jelentésből.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: