Otthon / Ország-Világ / Matolcsy embereinek nem kell tartaniuk a nyugdíjas évektől
Budapest, 2013. március 1. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a Magyar Nemzeti Bank elnökjelöltje meghallgatásán, az Országgyûlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésén, a Parlamentben 2013. március 1-jén. Matolcsy Györgyöt Orbán Viktor miniszterelnök jelölte a jegybank élére. MTI Fotó: Kovács Tamás A kép forrása: ujszo.com

Matolcsy embereinek nem kell tartaniuk a nyugdíjas évektől

A Magyar Nemzeti Bankban és a fizetésen és a cafeterián felül busás nyugdíj-hozzájárulásokkal jutalmazzák a dolgozókat és vezetőket – tudta meg a Blikk.

A Blikk számításai szerint éves szinten 380 millió forintot utalnak a jegybankosok önkéntes nyugdíjpénztárainak, és ebből közel 50 milliót a 47 vezető beosztású vághat zsebre. Ez fejenként több, minr egy millió forint évente.

Az adatokat a napilap a jegybanktól kapta, de az összesítésből kihagyták Matolcsy Györgyöt, így nem tudni, ő kap-e ilyen nagyvonalú juttatást. Mint írják, a két évvel ezelőtti szabályozás szerint a jegybankelnök fizetésének 5,6 százalékát kitevő összeg kerül a pénztári számlára: ez Matolcsy esetében havi 133 ezer forintot jelent, ami alig marad el a magyar nettó átlagkeresettől.

A leginkább jutalmazott vezető havonta 272 ezer forinttal gyarapíthatja nyugdíjalapját, azonban kiléte nem derül ki az adatokból, csak annyi: a hat ügyvezető igazgató egyike a szerencsés. Az ügyvezetők mindannyian havi bruttó közel 5 milliós bért kapnak, de a csúcstartó kollégáinak nyugdíjalapjába már „csak” havi 188 ezer forint áramlik – írja a lap.

A Blikk kalkulációi szerint az érintetteknek nem kell törniük a fejüket nyudgíjaséveik miatt. A vezetők általában a fizetésük 3,8–5,6 százalékát kapják meg pluszban a nyugdíjszámláikra, a kiugróan magad jegybanki fizetéseknek köszönhetően ez szép megtakarítást jelent: egy 40 éves középvezető is nyugdíjba vonulásáig mintegy 60 milliót gyűjthet össze kamatokkal a számláján. Ha a nyugállományba vonult egykori MNB-s hozamokkal együtt 15 év alatt veszi fel megtakarítását, havi 430 ezer forinttal egészítheti ki állami nyugdíját.

A lap emlékeztet: néhány éve gazdasági miniszterként Matolcsy György még az állami nyugdíjrendszerben bízott, legalábbis ő vezényelte le a kötelező magánnyugdíjpénztárak államosítását.

Forrás: Hir24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Egy hozzászólás

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: