Otthon / Ország-Világ / 550 millió forintos átverés terjed e-mailben
A kép forrása: www.acma.gov.au

550 millió forintos átverés terjed e-mailben

Jó hír, hogy a spamek részaránya némileg csökkent, de a már átvert felhasználókat ez vélhetően nem igazán vigasztalja.

A Kaspersky Lab legújabb jelentése megállapította, hogy a negyedév során a spamforgalomban a valódi eseményekkel kapcsolatos levelek voltak túlsúlyban. A “nigériai” levelek a nepáli földrengést, a nigériai elnökválasztást és a riói olimpiát használták fel arra, hogy személyes adatokat és önkéntes felajánlásokat csaljanak ki világszerte az internethasználóktól.

Habár a spamek aránya a teljes e-mail-forgalomban 5,8 százalékponttal csökkent az előző negyedévhez képest (59,2 százalékról 53,4 százalékra), 2015 második negyedévében számottevően nőtt a világesemények aránya a spamüzenetekben. Egyes levelek hamis felhívást tartalmaztak a nepáli földrengés áldozatainak a megsegítésére. Más e-mailek címzettjeit azzal próbáltak becsapni, hogy Nigéria újonnan megválasztott elnöke 2 millió dollárral (550 millió forint) kárpótolja majd őket. Aztán voltak olyan spamüzenetek, amelyek azt állították, hogy a címzettek jegyeket nyertek a 2016-os riói olimpiára, s a személyes adataikat kérték tőlük, hogy a “nyereményt” megkaphassák.

2015 második negyedévében komoly változások történtek a rosszindulatú üzenetekkel legjobban elárasztott országok hármas élmezőnyében. Németország (19,59%), amely az első negyedévben csupán a negyedik volt, ebben a negyedévben az élre került: minden ötödik vírusészlelés ebben az országban történt. A 2015 első negyedében listavezető Egyesült Királyság a második helyre csúszott vissza (6,31%), míg a harmadik Brazília lett (6,04%). Az Egyesült Államok, amely hagyományosan vezeti a rosszindulatú e-mailekkel támadott országok listáját, most a negyedik helyen végzett (5,03%), míg a legutóbb tizedik helyezett Oroszország az ötödik helyre ugrott előre (4,74%). Az Egyesült Államok (14,59%) és Oroszország (7,82%) maradt a spamek legnagyobb forrása. Kína a harmadik 7,14%-kal, amely az előző negyedévben még csak 3,23%-os részesedéssel rendelkezett. Következik Vietnam (5,04% szemben az első negyedéves 4,82%-kal), Németország (4,13%, illetve 4,39%) és Ukrajna (3,90%, illetve 5,56%).

Világszerte csökkent az év elejétől a spam aránya az e-mail-forgalomban, ez a tendencia azonban most szinte teljesen leállt. A második negyedévben az arány stabilizálódott, és az áprilisi 53,5%, illetve a júniusi 53,23% között fluktuált. A Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen vezeti az e-mailben küldött rosszindulatú programok listáját. Ez a kártevő egy hamis HTML oldal, amelyet levélben terjesztenek, és egy fontos üzenetet imitál egy nagy kereskedelmi banktól, online áruháztól, szoftvergyártótól vagy más ismert cégtől. Ez a fenyegetés egy adathalász webhelyre viszi a felhasználókat, ahol meg kell adniuk személyes adataikat, amelyek aztán a kiberbűnözőkhöz kerülnek.

Forrás: Hir24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: