Otthon / Ország-Világ / Felderítőgépet küld hozzánk a NATO
A kép forrása: civilhetes.hu

Felderítőgépet küld hozzánk a NATO

A szeptember közepére tervezett hadgyakorlatra egy E3A AWACS felderítőgépet telepít Magyarországra a NATO – tudta meg a Napi Gazdaság.

Az AWACS jelenléte azért sem mellékes a kiképzésen, mert a határaink közelében zajló orosz-ukrán háborúval kapcsolatos konfliktuskezelésre készülő NATO-egységek támogatásában szükség lehet információk gyűjtésére az ellenség légi és szárazföldi tevékenységéről és potenciáljáról.

A felderítőgépen kívül a gyakorlatra a pápai bázisrepülőtérre telepítenek még huszonkét légi járművet több NATO-tagállamból. Ezek között a lap szerint amerikai katonai gépek is lesznek, várhatóan katonai mentőhelikoptereket (MEDEVAC) is alkalmaznak majd a felkészítés során. Az úgynevezett Többnemzeti Összhaderőnemi Személyi Mentés Egységesítési Kiképzésre (Combined Joint Personnel Recovery Standardisation Course – CJPRSC 2015) tizenkét országból négyszáz fős katonai személyzet is érkezik.

A felkészítésen gyakorolhatják a NATO-terminológia alapján FARP-nak (Forward Arming and Refueling Point) nevezett ideiglenes töltőhelyek felállítását és használatát, amelyeken a katonai helikopterek újrafegyverzése és feltankolása zajlik. A kiképzésben szerepet kap majd a Magyar Honvédség egyik legmodernebb képessége, az előretolt repülésirányító képesség (JTAC) is – írta a lap.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: