Otthon / Ország-Világ / Idén is megkaphatják a hetedikes lányok a méhnyakrák elleni védőoltást
A kép forrása: testunk.e-goes.com

Idén is megkaphatják a hetedikes lányok a méhnyakrák elleni védőoltást

Az ősszel induló tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok arra, hogy méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást kapjanak, az ehhez szükséges beleegyező nyilatkozatot 2015. szeptember 11-éig kell kitölteni és leadni.

 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint a hazai méhnyakrák-megelőzési program részeként a múlt év őszén bevezetett, a humán papillomavírus (HPV) elleni térítésmentes, önkéntes védőoltásra a 2015/2016-os tanévben is azok a lányok jogosultak, akik az iskola 7. évfolyamát végzik.

A méhnyakrák elleni védőoltást – az előző tanévhez hasonlóan – az idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első oltás októberben, a második 2016 áprilisában lesz esedékes.

Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztató anyagok és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum időben eljusson a szülőkhöz.

Az ÁNTSZ azt írta: az elmúlt tanévben Magyarországon a több mint 46 ezer jogosult közül 38 ezer magyar családban döntöttek úgy, hogy élnek a lehetőséggel, és kérik a védőoltást. A szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni, a nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza a védőnőhöz, és a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta.

Felidézi az ÁNTSZ, hogy a méhnyakrák elleni védőoltás a HPV azon két típusa ellen nyújt védelmet, amely a méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért felelős. Ezért a szolgálat javasolja a védőoltás beadását, és kéri a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel.

Az ÁNTSZ szerint az, hogy a méhnyakrák elleni önkéntes védőoltás bevezetésének első évében 80 százalék feletti átoltottságot sikerült elérni Magyarországon, nagyban köszönhető az iskolavédőnőknek és iskolaorvosoknak.

Dánielisz Ágnes, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában azt mondta: valószínűleg legalább 20 évre biztosít megfelelő védelmet a védőoltás.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: