Otthon / Ország-Világ / Kevés a dohány
A kép forrása: almasah.vizipipadohany.com

Kevés a dohány

Az aszály miatt kevesebb dohány termett az idén – közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Bényei Illés, a pócspetri központtal működő szervezet vezetője elmondta, hogy a leszerződött 8200 tonnás termésmennyiség helyett 7000 tonna körüli termés várható az ország 4400 hektáros dohánytermő területén. Hozzátette: az augusztus 20-a körüli esőzés várhatóan javít valamit a helyzeten, hiszen az addig fonnyadó levelek visszazöldültek a még betakarítatlan földeken, tehát elképzelhető, hogy 7500 tonnáig emelkedhet a mennyiség.

Bényei Illés szerint az öntözetlen területeken az aszály miatt 25 százalékos terméskiesés is lehet. A Burley dohányfajtánál még ennél is nagyobb lehet a kár – emelte ki -, hiszen sehol nincs öntözhető Burley-föld az országban.

A 4400 hektárból csak 1000-1200 hektárt tudnak öntözni a termelők, a többi földnél nincs vízkivételi hely vagy a meglévő csatornákban, tározókban nem volt elegendő víz a nyáron a csapadékhiány miatt. Az aszály különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti az idén, ahol a dohánytermő területek mintegy 80 százaléka található.

A Madosz adatai szerint a dohányföldek több mint felén már végeztek a töréssel, a betakarítás szeptember elején gyorsul fel.

Bényei Illés arról is szólt, hogy a dohányfelvásárlás megkezdődött, a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. a Virginia fajta átvételével indította az idényt.

A legnagyobb feldolgozó, az ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Zrt. nyíregyházi gyára szeptember első felében indítja a felvásárlási szezont. A társaság az év elején mintegy 3800 hektár dohány termésének átvételére kötött szerződést. Tavaly a cég mintegy 9000 tonna dohány vett át, zömmel szabolcsi gazdálkodóktól.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: