Otthon / Kultúra és Tudomány / Amikor halálos a darázscsípés
A kép forrása: biztonsagpiac.hu

Amikor halálos a darázscsípés

Egy darázscsípés jó esetben csak gyorsan múló kellemetlenség. Rosszabb esetben azonban súlyos allergiás reakciót vált ki, és halált is okozhat. Mint a napokban Nagybörzsönyben.

Darázscsípés miatt meghalt a napokban egy hatvan év körüli férfi, Nagybörzsönyben. A TV2 híradójának beszámolója szerint a férfit gyümölcsszedés közben a karján és a lábán csípték meg a rovarok, néhány perccel később eszméletét vesztette. Hiába kezdte meg a felesége az újjáélesztést, majd küzdöttek érte csaknem két órát a percek alatt a helyszínre érkező mentők, a férfi életét nem tudták megmenteni.

A tragédiát az okozta, hogy a férfi allergiás volt a darázs mérgére és ezzel nem volt tisztában.

A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ami gyulladást vált ki, ez azonban esetek túlnyomó többségében csak a csípés helyén jelentkezik egyéb tünetek nélkül. Ilyenkor nincs ok, aggodalomra, antihisztamin tartalmú viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsök használatával vagy házi praktikák alkalmazásával – például a gyulladt bőrfelület hűtésével, vöröshagymával, paradicsommal vagy petrezselyemmel –gyorsan elmúlnak a kellemetlen tünetek.

Nem mind csípés, ami fáj

A hétköznapi életben a legtöbb gerinctelen állat által okozott fájdalmat csípésnek nevezzük, pedig messze nem mind az.Segítünk eligazodni a fájdalmas marások, harapások, szúrások és csípések között.

Allergiás reakciók

Rosszabb esetben viszont, amikor a méregallergiás reakciót vált ki, a csípéséletveszélyes lehet. Azonnali orvosi ellátásra van szükség – mentőt kell hívni! -, ha a csípést követő harminc percen belül hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, eszméletvesztés jelentkezik. Ezek mind az allergiás reakció, anafilaxia lehetséges tünetei.

Csak az adrenalin

Ilyen esetben az allergiás reakciók esetén általánosan alkalmazott kalcium nem ér semmit: a betegnek adrenalinra van szüksége, amit injekció formájában a combjába kell beadni. A darázsméreg-allergiások számára erősen ajánlott, hogy mindig legyen náluk egy úgynevezett autoinjektor, vagy más néven önbelövős toll, ami egy adrenalinnal töltött, egyszerűen kezelhető – az inzulinfüggő cukorbetegek adagoló eszközéhez hasonló – fecskendő.

Nem tudhatjuk előre

A gond azonban az, hogy az első esetig senki nem tudja magáról, hogy veszélyben van, olyan teszt egyelőre nem létezik, ami már a csípést megelőzően kimutatná az allergiát. A becslések szerint egyébként a felnőttek három százalékát érinti a méh- vagy darázsméreg-allergia, ez Magyarországon mintegy 300 ezer embert jelent.

Enyhébb esetek

Allergiás reakciók egyébként még 48 órával a csípés után is jelentkezhetnek, és bár ekkor már nem jelentenek nagy veszélyt, ilyenkor is tanácsos egy rovarméreg-allergiások ellátásával foglalkozó szakorvost felkeresni – írja a Semmelweis Egyetem tájékoztatója.

Szintén orvosi ellátást igényel, ha nyirok- vagy érgyulladás alakul ki, erre a csípés helyétől a törzs felé vezető piros csík utal. Ez a gyulladás fertőzésből ered és jóval a csípés után jelentkezik, általában akkor, ha a fullánkkal nemcsak a méreg, hanem valamilyen kórokozóbaktérium is bekerült a bőr alá. Ebben az esetben elég a háziorvost felkeresni, akiantibiotikumot ad.

Forrás: hazipatika.huA

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: