Otthon / Ország-Világ / Felmentését kérte Zombor Gábor
A kép forrása: hirekma.hu

Felmentését kérte Zombor Gábor

Augusztus 31-ei hatállyal felmentését kérte Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára – közölte a tárca csütörtök délelőtt az MTI-vel.

A közlemény szerint Zombor Gábor személyes és családi okokra hivatkozva távozik.

Az egészségügyért felelős államtitkárságot ideiglenesen Beneda Attila helyettes államtitkár irányítja. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hamarosan javaslatot tesz a miniszterelnöknek az egészségügyi államtitkár személyére vonatkozóan – írták.

“A miniszter sajnálattal veszi tudomásul, hogy egy nagy szakmai tudással rendelkező szakember távozik az egészségügy éléről” – olvasható az Emmi közleményében.

Balog Zoltán 2014 júniusában, az új kormány alakításakor kérte fel egészségügyért felelős államtitkárnak Zombor Gábort.

Zombor Gábor 2006 óta országgyűlési képviselő a Fidesz frakciójában, 2014 májusától az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke.

A MOK csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: váratlanul érte őket az egészségügyi államtitkár lemondása.

Kiemelték: értékesnek és előremutatónak tartják az elmúlt csaknem másfél év során az egészségügy helyzetének javulását célzó folyamatos, közös munkát. A MOK megköszönte Zombor Gábornak a kollegialitását, együttműködését. Remélik, hogy távozásával a “megkezdett közös munka, annak iránya és lendülete nem törik meg”, mivel – mint írták – “a változatlanul nehézségekkel küzdő egészségügy számára a töretlen folytatás kulcsfontosságú”.

Az ellenzéki pártok reagálása a lemondásra

Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP “brókerkormány” egészségpolitikája megbukott, épp itt az ideje, hogy változtassanak a mostanra kialakult gyalázatos helyzeten. Közleményükben, amelyben Zombor Gábor lemondására reagáltak, azt írták: miközben a fideszes politikusok rohamosan gazdagodnak, a kórházak egyre lepusztultabbak, a siralmasan keveset kereső orvosok és nővérek kivándorolnak, az évekig húzódó várólisták több ezer beteg életét teszik kockára, nincs kötszer, egyes műtőkben horgászdamillal varrják össze a sebeket, és még bizonyos gyógyszereket is a hozzátartozóknak kell a kórházakba bevinniük.

Ezt a siralmas helyzetet Zombor Gábor távozása nem oldja meg. A brókerkormánynak nem stadionokra és saját luxusvilláikra kellene költenie a milliárdokat, hanem a magyar emberek gyógyítására, a magyar egészségügy rendbetételére – olvasható az MSZP közleményében.

A Jobbik nem hisz abban, hogy Zombor Gábort személyes és családi okok vezérelték lemondásában akkor, amikor mindenki a kormányátalakításról beszél – reagált az ellenzéki párt az egészségügyi államtitkár távozására.

A Jobbik szerint az, hogy Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a felmentését kérte Orbán Viktortól, arra bizonyíték, hogy a Fidesz ismét kudarcot vallott az egészségügyben, melyet a lemondás is csak megerősít. A Fidesz az elmúlt 5 évben, miközben minden felhatalmazása meg volt az egészségügy rendbetételéhez és fejlesztéséhez, hibát-hibára halmozott, és nem talált megoldást olyan fontos problémákra, mint a kórházi adósságok újrahalmozódása, a hálapénz kérdése, vagy az egészségügyi életpályamodell bevezetése – közölték.

A Jobbik továbbra is követeli – ahogyan azt mindvégig, évek óta tette, hogy önálló minisztériumot hozzanak létre az egészségügynek. Javasolják, hogy ne az elmúlt Orbán-kormányok bukott egészségpolitikusait, vagy a multinacionális cégek érdekkijáró, lobbista embereit ültessék vezető pozícióba, hanem a terület megújításáért dolgozni kész, felelősségteljes szakembereket keressenek az embert próbáló munkára.

Az LMP szerint Zombor Gábor lemondása, egy nappal a kormányzati konferencia után annak beismerése, hogy a következő évekre sincs meg az akarat az Orbán-kormányban, hogy kezelje az egészségügy katasztrófáját. Ikotity István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki közleményében rámutatott: a valódi cselekvésre csak a szakmai szervezetek és az állampolgárok tiltakozása bírhatja rá a Fideszt. Hozzátette: az államtitkár távozása az eddigi kudarcok beismerése, de önmagában lényegtelen, ha a kormány a jövőben sem szán sokkal több pénzt az ágazat megmentésére, ha továbbra sem rendezi valóban az intézmények adósságait. Erkölcsi kötelességnek nevezet, hogy megakadályozzák további emberéletek elvesztését az egészségügy leromlása miatt.

A Demokratikus Koalíció szerint Zombor Gábor távozása nem fog változást hozni az egészségügyben, mert kevesebb pénzből nem hogy jobb, csak rosszabb betegellátás juthat a magyar polgároknak. A DK szerint ideje, hogy a kormány egy varázslót keressen a feladatra, mert amíg a stadionoktól a plakátkampányokig minden fontosabb az emberek egészségénél, addig csak egy kormányváltás hozhat változást – írta közleményében László Imre, a DK egészségügyi kabinetjének vezetője, aki szerint a betegellátás összeomlását és az egészségügyi dolgozók és orvosok elvándorlásának megállíthatatlanságát semmi sem erősíthetné meg jobban, mint hogy a helyzet még a Fidesz államtitkárának is vállalhatatlanná vált.

Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja úgy reagált, hogy a Fidesz-kormány az elmúlt években szörnyű pusztítást végzett az egészségügyben. Ezrek halnak meg az elhalasztott műtétek, az elavult és szűkös diagnosztikai eszközpark, valamint a rossz higiénés viszonyok miatti kórházi fertőzések következtében. A PM álláspontja szerint a fizetések azonnali, drasztikus emelésére, a diagnosztikai eszközpark fejlesztésére, az ellátást fékező volumenkorlát feloldására, valamint a megelőzésre, alap- és járóbeteg-ellátásra, betegút-szabályozásra alapozott egészségügyi reformra van szükség – írta közleményében.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: